Verkeersdruk Ter Borch vormt graat in de keel van Tynaarlo

De te verwachten verkeersdruk in Ter Borch vormt een hardnekkige graat in de keel van drie wethouders van Tynaarlo.

Het lukt de wethouders Miriam van Dijk (D66), Theun Wijbenga (CDA) en Nina Hofstra (VVD) maar niet de grote zorgen van de bewoners over de toename van het autoverkeer op de centrale as in de wijk weg te nemen. Daarom besloot de gemeenteraad dinsdagavond de vaststelling van een bestemmingsplan voor de wijk uit te stellen tot september.

Crematorium

De bewoners verwijten de gemeente dat zij te weinig rekening houdt met diverse veranderingen in de wijk. Zo is er een crematorium gepland, net als een erg grote supermarkt, er is een hotel van Van der Valk gekomen en er ligt een nieuwe aansluiting op autosnelweg A7 in het verschiet. Voeg daarbij de aanstaande verbouwing van het Julianaplein bij Groningen en het is duidelijk dat de bewoners een grote toename van het autoverkeer vrezen.

De discussie tussen bewoners en gemeente loopt al geruime tijd en is diverse keren flink opgelaaid. De gemeente heeft beloofd dat het aantal auto’s op de Borchsingel, die dwars door de wijk loopt, niet groter mag worden dan 3000 per dag. Maar het is niet duidelijk wat de gemeente gaat doen als dit maximum overschreden wordt.

In het bestemmingsplan staat daar weinig of niets over, maar volgens Van Dijk is dit ook niet het aangewezen instrument om de verkeersveiligheid te regelen. In een toelichting op het bestemmingsplan staat wel het maximumaantal van 3000 voertuigen genoemd, maar het was woensdagavond niet helemaal duidelijk wat de juridische status hiervan is.

Inspreken

Een van de bewoners, Maartje Schaap, uitte tijdens de inspraakmogelijkheid scherpe kritiek op de wijze waarop de gemeente met de bewoners communiceert. De raadsleden waren duidelijk onder de indruk. ,,De vragen van de bewoners zijn die van ons’’, hield fractieleider Gezinus Pieters van de VVD het college voor.

Van Dijk en Wijbenga beloofden de raad er alles aan te doen het vertrouwen van de bewoners te herstellen. In september moet duidelijk zijn hoe de gemeente de wijk veilig wil houden voor de beowners.

FOTO ARCHIEF PEPIJN VAN DEN BROEKE

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.