Verkeersexamen op gevaarlijke kruising in Assen gaat maar net goed (+video)

Veel fietsende kinderen met gele hesjes deze week in Assen. Ze leggen het verkeersexamen af.

Oeps, gaat dat wel goed? Het fietsstoplicht bij de kruising van de Rolderstraat en de Jan Fabriciusstraat staat op groen. Het groepje kinderen zet aan om te vertrekken.

Van links komt een volwassenen fietser, hij trekt ook op. Want op de kruising gaan alle fietsstoplichten gelijk op groen.

Geen voorrang

De man geeft de kinderen geen voorrang en slingert tussen de kinderen door. Ze moeten stoppen. Het stoplicht springt op oranje en even later op rood.

De kinderen zijn de weg nog niet over als wachtende auto’s aan ander kant van de straat beginnen op te trekken. Gelukkig ze wachten totdat de kinderen van groep 7 van basisschool Het Krijt veilig zijn overgestoken.

Henk Baas staat namens Veilig Verkeer Nederland te controleren op de kruising. ,,De kinderen hebben voorrang, ondanks dat er haaientanden op de weg staan.”

Haaientanden

Hij wijst op het bordje dat fietsers uit alle vier richtingen tegelijk groen hebben. ,,Dan gelden de haaientanden niet meer. Dat weten heel veel mensen niet.”

Maar Baas snapt de fietser van links wel. ,,Dat bordje voor gelijk groen ontbreekt bij zijn stoplicht. We hebben dat vorig jaar al bij de gemeente aangekaart, maar het is nog niet opgehangen.”

Lars

Daar komt Lars met een klasgenootje aan. Nummer 52 staat op zijn gele hesje. Hij stopt en drukt op de knop voor het verkeerslicht. Moeilijk dit examen? ,,Valt mee hoor.”

Hé, de dop van de fietsbel is verbogen. Doe de bel het nog wel? ,,Nee, er moet een nieuwe op.”

Het licht springt op groen. Lars en zijn klasgenootjes stappen op de fiets. Weer komt er een fietser van links die voorrang neemt. Maar gelukkig hebben de kinderen nu tijd genoeg om veilig de kruising over te steken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.