Verkoop van Enexis-aandelen levert Emmen 15 miljoen op

De gemeente Emmen is volgend jaar ruim 15 miljoen euro rijker. Dat is het resultaat van de verkoop van 458.016 aandelen van het energiebedrijf Enexis.

Het gaat om een derde van de aandelen die de gemeente Emmen in bezit heeft. Enexis heeft alle gemeentelijke aandeelhouders benaderd en er werden meer aandelen aangeboden dan het bedrijf nodig heeft.

Het bedrag moet trouwens wel genuanceerd worden, zegt woordvoerder Marieke Heling van de gemeente Emmen. ,,Het geld voor de aflossing van de lening, de dividendvergoeding en boekwaard moeten er nog af.’’ Die dividendvergoeding is jaarlijks en zal de gemeente nu van de begroting moeten schrappen. Emmen kreeg over vorig jaar zo’n miljoen euro aan dividend.

Wat Emmen met het douceurtje gaat doen is nog niet bekend. ,,Gedacht kan bijvoorbeeld worden aan het verbeteren van het weerstandsvermogen’’, zegt Heling. Het geld, om precies te zijn 15.447.701 euro, wordt in januari van het volgend jaar overgemaakt. Burgemeester en wethouders komen daarna met een voorstel, maar de gemeenteraad beslist uiteindelijk over de bestemming.

De feitelijke transactie vindt in december plaats en is het gevolg van een verzoek van Enexis zelf. Het energiebedrijf gebruikt de aandelen om de zogenaamde EDON-lening af te lossen. Die is met een rente van 9% erg duur. EDON staat voor Energie-Distributiebedrijf Oost- en Noord-Nederland en is een voorloper van Enexis. De provincies Groningen, Drenthe en Overijsel en talloze gemeenten verstrekten in de jaren negentig dure leningen aan EDON. EDON werd na een fusie Essent, waarna de netwerkactiviteiten in Enexis werden ondergebracht.

Eerder besloot ook de gemeente Assen een deel van de aandelen te verkopen. Dat levert de provinciehoofdstad zo’n tien miljoen euro op. In het verleden ontving Emmen al eens extra miljoenen door de verkoop van aandelen aan energiebedrijf Essent en aan het vuilverwerkende bedrijf Attero.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.