Verlichting in Hondsrugtunnel Emmen: een gebed zonder eind

De gebrekkige verlichting in de Hondsrugtunnel in Emmen begint zo langzamerhand een gebed zonder eind te worden: er zijn vrijwel altijd elementen kapot.

Twee maanden nadat aannemer BAM de verlichting na de vele uitvalbeurten compleet van de muren haalde en aan groot onderhoud onderwierp, hebben alweer enkele elementen in de oostelijke buis het begeven. Woensdag komen monteurs van BAM langs voor een reparatie, zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,En ja, óók wij zijn héél benieuwd wat dit keer de reden is.’' De aannemer staat garant voor de kosten van het vele opknapwerk.

‘Langste kunstwerk van Nederland’

De bijzondere verlichting in de tunnel, die - als ie het doet - in alle denkbare kleuren kan veranderen, is een ontwerp van de Amsterdamse kunstenares Titia Ex. Het buizenstelsel aan weerszijden van de weg is geïnspireerd door de veldkeien van de Hondsrug, al zijn er ook mensen die er een giraffe in zien. Emmen afficheert de verlichting in de tunnel als het langste kunstwerk van Nederland. De tunnel zelf is 237 meter lang, en daardoor is het kunstwerk bijna een kilometer. De lichtkunst won twee jaar terug in Barcelona een belangrijke internationale prijs, de Lamp Lighting Awards

Raadhuisplein verbindt De Weiert met Wildlands

De Hondsrugtunnel ligt onder het Raadhuisplein, dat het winkelcentrum De Weiert met de ingang van Wildlands Adventure Zoo en het Atlas Theater verbindt. Ook dat plein is in de race voor een internationale prijs. Vrijdag wordt bekend gemaakt of het plein in aanmerking komt voor de LILA, de prestigieuze Landezine International Landscape Award.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.