Vermeende drugsbendeleider uit Meppel knuffelt vriendin in rechtszaal

Na een innige omhelzing en kus van zijn vriendin verlaat Said H. (33) onder begeleiding van de parketpolitie de zittingszaal. H. moet terug naar de gevangenis.

De Meppeler wordt gezien als leider van de drugsbende in Meppel die onder mee cocaïne zou hebben gesmokkeld via de haven van Antwerpen. De gespierde ex-kickbokser zit ondertussen al bijna twee jaar in voorarrest. Hij is de enige verdachte die nog vast zit. Voor de strafzaak tegen H. en zijn zeven medeverdachten, onder wie ook vriendin D.B. (25), heeft de rechtbank in Assen negen zittingsdagen uitgetrokken.

Drugs

Ook op de vierde zittingsdag spelen de belastende verklaringen van medeverdachte Ivo J. (28) uit Meppel een grote rol. Uit verklaringen van J. en onderzoek van de recherche zou blijken dat hij met drie medeverdachten vanaf 2013 tot de zomer van 2015 een drugslijn had met de Bremerhaven. Wekelijks zou tien kilo wiet en ook flinke hoeveelheden cocaïne naar een vaste afnemer zijn gebracht.

Verdachte Willem S. (43) uit Dronten ontkent bij de rechtbank elke betrokkenheid bij de drugshandel in Duitsland. Hoofdverdachte H. zegt de hele zitting bijna niets. De Meppeler reageert niet of nauwelijks op wat door de voorzitter van de rechtbank wordt voorgehouden. Hij zit veelvuldig op de laptop van zijn advocaat in het dossier te lezen. Af en toe kijkt hij even om naar zijn vriendin die achter hem zit.

Zweden

Ook als door de rechtbank wordt gesproken over het onderzoek naar de export van drugs naar Stockholm en Gotenburg geeft H. geen noemenswaardige reactie. De Meppeler zou samen met onder meer plaatsgenoot Kamel A. (33) jarenlang speed hebben geëxporteerd naar Zweden. Medeverdachte J. heeft verklaard dat het aanvankelijk ging om speed dat werd geproduceerd in het drugslaboratorium bij de seksboerderij in Nijeveen.

Vakantie

Het drugslab werd in 2013 na een inval door de politie ontmanteld. Later zouden grondstoffen voor speed zijn vervoerd. De drugs werd vervolgens in Zweden geproduceerd. Verdachte A. zou bij de Zweedse speedproductie een grote rol hebben gespeeld. ,,Pertinente onzin”, zegt A. De Meppeler geeft toe dat hij veel in Zweden is geweest. ,,Ik ging er op vakantie en om te pokeren.”

Donderdag gaat de strafzaak verder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.