Vernieuwd centrum Rolde wordt aangepast

Nog dit jaar wordt begonnen met aanpassingen aan het centrum van Rolde. De herinrichting daarvan is net klaar, maar leidde tot onvrede.

Samen met Dorpsbelangen en de ondernemersvereniging Rolde zijn afspraken gemaakt over een reeks aanpassingen van zowel de bestrating als het groen. Op die manier wil de gemeente tegemoet komen aan de scherpe kritiek op de nieuwe inrichting van het centrumgebied en de afwerking daarvan. De doorgaande weg door het centrum is ingericht volgens het principe van ‘shared space’, waarbij alle weggebruikers de ruimte ‘delen’. Maar dat is in de ogen van Dorpsbelangen en de ondernemersvereniging niet gebeurd zoals afgesproken en heeft het ook niet voldoende geleid tot langzamer rijden en minder verkeer.

Al eerder zijn op enkele plekken zebrapaden aangelegd, hoewel dat indruist tegen het concept van ‘shared space’.

Voetgangers voelden zich onveilig bij het oversteken. Dat gold het meest bij de AH-supermarkt bij het begin van de 30-kilometerzone.

Om nog wat te redden van de oorspronkelijke bedoeling van de herinrichting wordt het straatwerk aangepast. Dat gebeurt met name bij twee ‘pleintjes’ langs de route: bij Brasserie ‘De 3 Heeren’ en de Albert Heijn-supermarkt. Die moeten beter aansluiten bij de weginrichting volgens de normen van ‘shared space’.

De pleintjes worden met andere kleuren bestrating of belijning visueel doorgetrokken over het wegdek van de doorgaande weg. Bij de Albert Heijn-supermarkt komen gele stenen haaks op de rijbaan, zodat het automobilisten niet meer kan ontgaan dat er een afgeremd moet worden.

Het pleintje bij ‘De Pub’ krijgt een parkeerverbod en een plantenbak wordt weggehaald.

Op diverse plekken moet het nieuwe straatwerk worden gerepareerd. Ook het groen is nog niet zoals het moet zijn, maar dat gaat de gemeente in het voorjaar aanpassen.

De herinrichting van het Rolder centrum moest het centrum ook fraaier maken en verlossen van wateroverlast. Dat is wel gelukt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.