Vernieuwde SIVO-dansfestival moet zijn tijd hebben

Het SIVO-dansfestival is niet meer wat het geweest is, maar dat is de bedoeling ook. De 32ste editie was een sprong in het diepe en bleef maar net drijven.

Ommezwaai

Spannend was het voor de organisatie. Helpen de drastische veranderingen in de opzet het dansfestival aan een breder en groter publiek? Niet echt. Dat is ook de voorlopige conclusie van voorzitter René Wiggers van de organiserende stichting. „De echte dansliefhebbers zijn een uitstervend ras. Daar kunnen we de toekomst van het festival niet op bouwen.”

Het wás nogal een ommezwaai. Gratis entree, een tweede tent voor voorstellingen waar wel voor betaald moest worden, meer horeca, oude ambachten en meer muziek. De gratis entree voor het festivalterrein leverde een gemoedelijke en gezellige drukte op, maar maar het effect viel toch tegen. Het weer was perfect, de dansgroepen die er waren hadden kwaliteit genoeg, er was van alles te zien en te beleven dankzij de ‘multicultimarkt’, de oude ambachten, de kinderactiviteiten en de muziekgroepen.

De ‘meet and eat’ met hapjes uit de deelnemende landen was zelfs een groot succes. Bij bezoekers, maar ook bij dansgroepen. De meesten hadden nog nooit saté (zeker, er was een dansgroep uit Indonesië) gehad.

Geen sinecure

Maar nu is al zeker dat het festival van volgend jaar er opnieuw anders uit ziet. SIVO nieuwe stijl moet het hoofd nu boven water houden met inkomsten van de horeca en de kaartverkoop voor de optredens in de tent en dat is geen sinecure. Zonder subsidies of extra steun van fondsen ziet het er somber uit.

Wiggers is nog niet toe aan een afgewogen conclusie over de nieuwe opzet. „Eerst de cijfers maar eens op een rij zetten en goed luisteren naar de vrijwilligers.” Voor hem geldt als zekerheid dat het festival nieuwe stijl zijn tijd moet hebben. Ook als het financieel een strop wordt moet er worden doorgezet. „Het is een overbruggingsjaar. Ik ben teleurgesteld in de belangstelling voor de optredens in de tenten. We hadden gehoopt dat de galatent voor tachtig procent gevuld zou zijn en dat is niet gelukt. We konden nu voor het eerst zien hoe groot de groep echte dansliefhebbers is en dat viel niet mee. Zaterdagavond zat de galatent bomvol, maar de andere momenten soms nog niet voor een derde.”

Historisch ondergoed

De nieuwe opzet was al met al nog geen kat in het bakkie. Hij leverde zelfs een echte protestactie op van De Schaop’ndansers uit Exloo. De ‘thuisclub’ deed traditiegetrouw al 29 jaar de openingsdans. Nu niet. De Nederlandse folklore wordt aan de kant geduwd, zo was de conclusie. De Schaop’ndansers dansten daarom het slot van een optreden zaterdag in - historisch - ondergoed. Omdat hen ‘de broek afzakt’ van het gebrek aan aandacht voor de eigen Nederlandse folklore.

Opmerkelijk is wel dat bezoekers die het festival niet van eerdere jaren kennen juist heel positief reageerden. Ze roemden de sfeer, de royale horeca en de aandacht voor de jeugd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.