De 42-jarige eigenaar van John’s Secondhand shop in Drouwenermond heeft een aangifte en eventuele vervolging tegen faillissementsfraude afgekocht door 15.000 euro te betalen.

Dat valt op te maken uit het faillissementsverslag van de kringloopwinkel. Curator Hans Silvius van De Haan advocaten bevestigt dat de man een schikkingsbedrag heeft betaald. Hiermee voorkomt de man dat Silvius aangifte van faillissementsfraude doet. Ook ontwijkt de 42-jarige eigenaar een bestuursverbod.

Bijna 300.000 euro schuld

De Monden Handelsonderneming - de feitelijke bv waaronder de kringloopwinkel draaide - ging eind 2018 failliet. Twee dagen voor dat faillissement werd de boel overgedragen aan Hunzemarkten BV. Ook die bv was in handen van de kringloopeigenaar. Curator Silvius had daarover meerdere vragen en vermoedde dat er sprake zou kunnen zijn van fraude.

Door het faillissement van De Monden Handelsonderneming kan bijvoorbeeld de belastingdienst fluiten naar de 177.797 euro die de man nog had moeten betalen. Ook andere mensen die nog een vordering op de man hebben, zien hun geld (totaal: 97.346,70 euro) niet terug. De curator verwacht ook niet dat er nog geld binnen zal komen via De Monden Handelsonderneming.

Curator Silvius probeerde antwoord te krijgen over de gang van zaken bij John’s Secondhand Shop, maar de boot werd lang afgehouden. Op het allerlaatste moment kwam er dan alsnog een afspraak. Die komt er op neer dat de bestuurder 15.000 euro betaalt en dat Silvius afziet van nadere acties.

‘Altijd sterk’

De curator zegt dat een dergelijke schikking een normale gang van zaken is. Volgens Silvius was het nodige aan te merken op de bedrijfsvoering en meerdere transacties. Maar - even kort door de bocht - van een kale kip is amper wat te plukken. ,,Om die reden onderzoeken curatoren doorgaans eerst de verhaalsmogelijkheden voordat zij uitvoerige juridische acties ondernemen”, laat Silvius weten in een reactie. Het betalen van een schikking van 15.000 euro was het maximaal haalbare. ,,Helaas is dit in veel faillissementen zo.”

John’s Secondhand shop is inmiddels overgegaan naar Semper Fortis Holding en draagt sinds december de naam Bij John. Daarboven hangt Stichting De Hondsrug. Die is te linken aan de kringloopwinkeleigenaar. Feitelijk is er dus weinig veranderd: de man staat nog steeds aan het roer van de kringloopwinkel. Maar dan zonder de last van bijna drie ton aan zijn nek. Semper Fortis is Latijns en betekent ‘altijd sterk’.

Winschoter zedenzaak

De man is sowieso bepaald niet onomstreden. Hij werd in maart vorig jaar veroordeeld tot zeven maanden cel voor het seksueel misbruiken van een minderjarig meisje. Hij is een van de veroordeelde mannen in de zogeheten ‘Winschoter zedenzaak’. Het kind werd door haar oom aangeboden aan diverse mannen voor seks. In ruil voor filmpjes mochten de mannen met het kind doen wat ze wilden. De man is in hoger beroep gegaan.

De veroordeling leidde er evenwel toe dat de gemeente Aa en Hunze de 42-jarige man uit Drouwen in de ban deed. Hij mag geen markten – dat deed hij ook namelijk–meer organiseren op gemeentegrond.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Misdaad