Vastgoedondernemer Fred B. (73) uit Harlingen zou ruim 700.000 euro aan zorggeld hebben weggesluisd uit een instelling voor kwetsbare jongeren dat van Oosterhesselen is verhuisd naar Wapenveld. Volgens het Openbaar Ministerie heeft een boekhouder (57) uit Emmen de hoofdverdachte geholpen.

Het gaat om een geld van een instelling die ooit is opgericht door de oud-directeur van Pedagogisch Opvang Centrum Drenthe (POCD) in Oosterhesselen.

Nog voordat het POCD vanwege financiële problemen failliet ging, richtte de voormalig directeur een vergelijkbaar bedrijf op in het Gelderse Wapenveld: Campus Jeugdzorg. De vijftig licht verstandelijk gehandicapte jongeren met psychische problemen en dertig man personeel van het POCD verhuisden vanuit Drenthe mee naar Wapenveld.

Ook dit bedrijf kwam in financiële problemen. De instelling werd voor een symbolisch bedrag van 1 euro verkocht aan vastgoedondernemer Fred B., maar ging in 2015 failliet. Bij de afwikkeling van het faillissement ontdekte curator Rob Klein dat B. zich schuldig had gemaakt aan onbehoorlijk bestuur en fraude.

Hij deed aangifte van in totaal twee miljoen euro aan onder meer faillissementsfraude.

Geld dat was bedoeld voor zorg van jongeren werd weggesluisd

Volgens de curator sluisde B. pgb-geld, dat bedoeld was voor de kosten van de verzorging en de opvang van jongeren, structureel door naar drie andere bv’s. Deze bv’s stonden ingeschreven in Diever. Klein zegt dat een deel van het geld wel werd gebruikt voor loonbetaling aan het personeel, maar daarover werd dan weer geen loonbelasting of pensioenpremie betaald.

De curator zegt dat er geen geldige reden was om het geld door te sluizen. Hij stelde er in april 2016 vragen over aan B., maar daar is nooit antwoord op gekomen.

loading

De officier van justitie zei donderdag na afloop van een regiezitting in de rechtbank in Zwolle dat B. in 2018 door de FIOD in Groningen zou worden gehoord over de verdenkingen. „Dat verhoor ging niet door, omdat de verdachte zeer ernstig ziek werd en op de IC van het ziekenhuis moest worden opgenomen.” In september 2018 is een eerste regiezitting gehouden in de strafzaak. Toen is een onderzoek gelast naar de gezondheidstoestand van B.

Volgens de officier hebben een psychiater en een arts vastgesteld dat hij voldoende in staat is om deel te nemen aan het strafproces.

‘B. niet in staat zich te verdedigen in complex dossier’

Zijn advocaat Diederik van Omme stelt daar grote vraagtekens bij. „Mijn cliënt is niet in staat om het dossier door te nemen. We hebben dat ooit gedaan, voordat hij ziek werd. B. heeft toen gezegd dat een aantal dingen niet klopten. We hadden gehoopt dat hij zou herstellen. Maar dat is niet gebeurd. Het is een ongelooflijk complex dossier. Hoe gaan we om met een verdachte die niet meer in staat is om zich te concentreren? Hij kan de feiten niet meer ontwarren of reconstrueren, terwijl dat wel nodig is voor zijn verdediging.”

De officier zei dat hij niet van plan is om zijn aanklacht in te trekken. De boekhouder uit Emmen wordt er volgens de officier van verdacht dat hij in opdracht van B. achteraf valse facturen heeft gemaakt toen er vragen kwamen over het verdwenen geld. Volgens advocaat Willem Bierens, die de Emmenaar bijstaat, erkent de man dat hij de opdrachten heeft uitgevoerd. „Maar hij heeft B. meerdere keren gewaarschuwd dat het niet kon wat er gebeurde. Hij is simpelweg een boekhouder, die deed wat B. zei.”

Op verzoek van advocaat Bierens worden B. en twee getuigen bij de rechter-commissaris gehoord. De rechter vroeg aan B. of hij al wist of hij zou gaan zwijgen of wilde verklaren. „Dat ga ik eerst met mijn raadsman overleggen”, zei hij. De rechter zei verder dat de rechter-commissaris, als daar aanleiding voor is, extra onderzoek kan gelasten naar zijn gezondheidstoestand.

Ernstige verduistering in Finland en celstraf in Zwitserland voor B.

De vastgoedondernemer is vaker betrokken geweest bij schimmige financiële zaken in binnen- en buitenland. Hij werd in 2008 in Finland voor de rechter gesleept na ‘ernstige verduistering’. Hij zou eind jaren negentig onder andere kantoorpanden in Zoetermeer en Veldhoven uit investeringsportfolio’s van een Fins beleggingsfonds hebben vervreemd. Uiteindelijk werd 17 miljoen euro teruggeëist van B., die daardoor in een klap failliet ging. In plaats daarvan werd drie jaar cel geëist.

Volgens de officier is hij door de rechter in Finland uiteindelijk vrijgesproken. Maar door een Zwitserse rechtbank in 2015 nog veroordeeld tot 42 maanden cel, eveneens voor fraude. Die straf heeft hij nog niet uitgezeten.

Wanneer de strafzaak bij de rechtbank in Zwolle inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe