Veroordeelde verkrachter Drents meisje spoorloos verdwenen

Het Openbaar Ministerie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de man die in 2008 is veroordeeld voor de verkrachting van een meisje uit 2e Exloërmond.

De nu 63-jarige Duitser Herbert Hans R. kreeg 11,5 jaar gevangenisstraf opgelegd voor de verkrachting en ontvoering van het 14-jarige meisje. Hij kwam deze zomer onder voorwaarden vrij. De man moest na zijn vrijlating verplicht naar een instelling voor begeleid wonen in Enschede. Hij meldde zich daar 25 juli. Vijf dagen later was hij verdwenen. Sindsdien is hij spoorloos. De Duitser is verplicht om libidoverlagende medicijnen te slikken. Dat bleek donderdag op zitting in de rechtbank in Assen. De officier van justitie noemt het zorgwekkend dat hij zonder duidelijke reden is verdwenen. Justitie en politie zijn volgens haar naarstig naar hem op zoek.

Eerder veroordeeld

R. werd op 4 oktober 2007 in Exloo opgepakt voor verkrachting en ontvoering van een scholiere. Hij trok die dag het meisje van haar fiets. De man duwde haar in zijn auto en verkrachtte haar op een stil plekje in Musselkanaal. Daarna bracht hij het meisje terug naar de plek waar haar fiets stond. Een getuige had de politie al gealarmeerd. Na een heftige achtervolging zag de politie kans om de auto van R. klem te rijden. Volgens de rechters heeft R. het meisje haar kinderjaren ontnomen en zijn het slachtoffer en haar ouders door zijn toedoen voor het leven getekend. De man bleek in Duitsland eerder veroordeeld voor zedenmisdrijven.

Geen verklaring

Het is in Nederland gebruikelijk dat veroordeelden tweederde van hun straf uitzitten. De officier kan de rechtbank vragen om dat (deels) terug te draaien, bijvoorbeeld als iemand zich niet aan de voorwaarden voor vrijlating houdt. In het geval van R. wil de officier dat hij een jaar teruggaat naar de gevangenis. De reclasseringsmedewerker die hem begeleidt, heeft geen verklaring voor zijn plotselinge verdwijning. ,,Hij heeft niemand gewaarschuwd en alle persoonlijke spullen achtergelaten. Het is voor mij een raadsel. Ik heb geen idee waar hij is. Misschien verblijft R. in de buurt van Apeldoorn, want daar woont zijn beste vriend. Over hem sprak hij vaak.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.