Veroordeelde verkrachter Drents meisje zit in Duitsland

De veroordeelde verkrachter van een destijds 14-jarige Drents meisje verblijft in zijn vaderland Duitsland. Dat bleek donderdag op een zitting in de rechtbank in Assen.

De 63-jarige Herbert R. moet van het Openbaar Ministerie zijn volledige straf uit zitten, omdat hij de voorwaarden voor zijn vervroegde vrijlating heeft overtreden.

De Duitser is maanden spoorloos geweest. Hij is nog niet gearresteerd. De man is veroordeeld voor de verkrachting en ontvoering van een 14-jarig meisje uit 2e Exloërmond in oktober 2007. Hij kreeg 11,5 jaar gevangenisstraf opgelegd. Na het uitzitten van twee derde van zijn straf kwam R. onder voorwaarden vrij. Deze zomer moest hij verplicht naar een instelling voor begeleid wonen. R. meldde zich 25 juli in de instelling in Twente. Vijf dagen later was hij verdwenen.

De veroordeelde verkrachter moest libidoverlagende medicijnen slikken om seksuele lustgevoelens te remmen. Doordat R. spoorloos was, is oncontroleerbaar of hij die medicatie neemt. In september heeft de rechtbank bepaald dat hij voor een jaar terug moet naar de gevangenis, omdat hij zich niet aan de voorwaarden houdt.

De officier van justitie vindt dat R. de volledige straf moet uitzitten. Dat betekent dat hij nog ongeveer vier jaar de cel in moet. De zaak is donderdag nog niet inhoudelijk behandeld, omdat niet alle procedures goed zijn gevolgd bij het oproepen van R. voor de zitting.

Het OM wil nog weinig kwijt. Wel is duidelijk dat het juridisch gecompliceerd is om de Duitser uitgeleverd te krijgen. Voor berechting van Duitse onderdanen is dat minder moeilijk. Bij R. gaat het om een veroordeelde die een deel van zijn straf nog moet uitzitten. Hij is eerder in Duitsland ook veroordeeld voor zedenmisdrijven.

De rechtszaak wordt nu 1 december behandeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.