Veroordeelde verkrachter van Drents meisje nog spoorloos

De veroordeelde verkrachter van een meisje uit 2e Exloërmond is nog steeds spoorloos. De man verdween eind juli uit een instelling voor begeleid wonen.

Politie en justitie zijn al ruim zes weken naar hem op zoek. De nu 63-jarige Duitser Herbert Hans R. is veroordeeld tot 11,5 jaar gevangenisstraf voor de verkrachting en ontvoering van een 14-jarig meisje uit 2e Exloërmond in 2007. Hij kwam deze zomer onder voorwaarden vrij. Vijf dagen na zijn vrijlating verdween R. uit de instelling in Enschede, waar hij moest gaan wonen. Daarmee heeft hij de voorwaarden voor zijn vrijlating overtreden. Om die reden wil het Openbaar Ministerie dat hij een jaar teruggaat naar de gevangenis. Donderdag beslist de rechtbank hierover.

In Duitsland is R. ook al twee keer veroordeeld voor zedenmisdrijven. Direct na zijn verdwijning uit de instelling voor begeleid wonen is een arrestatiebevel uitgegaan. Over het opsporingsonderzoek wil het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) niets kwijt. Volgens advocaat-generaal Gerard Robben heeft de reclassering aan het OM laten weten dat er geen goede inschatting kan worden gemaakt over hoe gevaarlijk R. is en hoe groot de kans is dat hij opnieuw in de fout gaat. De veroordeelde verkrachter moest libidoverlagende medicijnen slikken om seksuele lustgevoelens te remmen. Doordat R. spoorloos is, is voor het OM niet te controleren of hij die medicatie neemt.

Volgens Robben is de familie van het slachtoffer inmiddels ingelicht over de verdwijning van de veroordeelde verkrachter.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.