Verpleeghuis in Assen krijgt klaslokaal voor mbo-studenten Noorderpoort

Er is een klaslokaal gemaakt in verpleeghuis en woonzorginstelling Ceresstaete in Assen. In de klas wordt les gegeven aan eerstejaars mbo-studenten van het Noorderpoort.

De studenten hebben nu hun introductieweek in Ceresstaete, een zorginstelling voor ouderen van Icare. Na de voorjaarsvakantie beginnen zij aan de veertig weken van hun stage en opleiding tot verzorgende/begeleider maatschappelijke zorg. Docenten van de opleiding zijn dagelijks aanwezig om de studenten te begeleiden. Medewerkers van de zorginstelling kunnen zelf ook meedoen met theorielessen of zelf een les geven.

Grotere instroom als theorie goed aansluit op praktijk

Met het nieuwe initiatief willen de zorginstelling en de mbo-school in Assen de tekorten op arbeidsmarkt in de zorg aanpakken. ,,Als de theorie goed aansluit op de praktijk is de instroom van studenten naar de sector groter”, zegt praktijkopleider Greta Toxopeus van Icare. ,,Studenten maken vanaf de eerste dag van hun opleiding kennis met de ouderenzorg. Ze staan midden in de praktijk.”

Ceresstaete telt 23 appartementen, verdeeld over drie kleinschalige woningen. Deze zijn specifiek bestemd voor ouderen met een vorm van dementie. Daarnaast zijn er 54 appartementen voor verzorgd wonen, waar ouderen zelfstandig kunnen wonen. Dit zijn hulpbehoevende, chronisch zieke ouderen.

Gekoesterde wensen

De eerste opdracht voor de studenten is om een individueel gesprek te voeren met een bewoner van Ceresstaete over wat zijn of haar interesses zijn en wat gekoesterde wensen zijn. ,,De betrokkenheid die hierdoor ontstaat tussen de student-verzorgende en de bewoner, maakt het werk persoonlijk en waardevol.”

Volgens Toxopeus zijn er meer voordelen aan het nieuwe opleidingsproject. Zo is er meer zorgpersoneel (in opleiding) beschikbaar. ,,Dat is prettig voor de bewoners en ook voor de medewerkers. Nog een voordeel is dat nieuwe kennis die de studenten op hun opleiding krijgen, meteen kan worden toegepast in de praktijk.”

Schooldirecteur Henriëtte Bos zegt dat het Noorderpoort continu op zoek is naar verbinding met de praktijk. ,,Onze docenten lopen geregeld met woonbegeleiders, verpleegkundigen of verzorgenden mee. We werken samen aan een optimale ontwikkeling van de opleiding.” De nieuwe afdeling van Icare Ceresstaete en Noorderpoort wordt donderdag geopend door wethouder Harmke Vlieg van Assen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.