Bewoners van verpleeghuizen mogen vanaf 1 juli meer bezoek ontvangen, zolang er maar geen covid-besmettingen zijn. Hoewel verpleeghuizen blij zijn dat hun bewoners hun familie vaker kunnen zien, vinden ze de uitbreiding ook spannend. Hoe zorgen ze dat corona buiten blijft?

De afgelopen maanden zaten sommige ouderen letterlijk eenzaam weg te kwijnen. Zoals die ene dame in één van de verpleeghuizen van de Rivas Zorggroep. Voor de coronacrisis ging ze elke dag met haar dochter wandelen. Half maart viel dat dagelijkse uitje ineens weg. ,,Ze ging al snel heel hard achteruit”, vertelt directeur Marcel van der Priem. Bewoners die het zo zwaar te verduren kregen, mochten mondjesmaat weer bezoek ontvangen. Van der Priem: ,,Maar op een gegeven was dat niet meer houdbaar. Het ging om te veel bewoners. We moesten wel gefaseerd weer open gaan.”

Ook het kabinet ziet de noodzaak. Als er geen coronabesmettingen meer zijn, mogen verpleeghuizen de deuren vanaf 1 juli weer openen. Advocate Liesbeth Zegveld dreigde de Staat voor de rechter te slepen wegens schending van de mensenrechten van verpleeghuisbewoners. Die juridische stappen zijn nu van de baan. 

Tevreden

Toch bestaat naast de opluchting ook een zekere spanning. Want hoe zorgen de verpleeghuizen dat nieuwe covid-besmettingen zoveel mogelijk buiten de deur blijven als er meer bezoek binnenkomt? Hun oudere bewoners zijn immers uiterst kwetsbaar gebleken. Bovendien: er zijn ook onder de families van de verschillende bewoners veel verschillende meningen. Hoe houden de huizen iedereen tevreden?

Bestuurder Linda de Haan van De Oude Pastorie in Huizen is nog in dubio. ,,Wat is wijsheid? Ik gun alle bewoners zó het contact met hun familieleden. Maar ze hebben dementie, snappen niet altijd dat ze 1,5 meter afstand moeten houden, hebben juist behoefte aan aanraking.”

En dus schieten er tig vragen door haar hoofd. Moet het bezoek mondkapjes op en handschoenen dragen? Waar gaan ze meer bezoek ontvangen? Op de kamers gaat niet, want dan moeten de mensen door een gemeenschappelijke ruimte waar veel bewoners tijd doorbrengen. ,,Het gemak waarmee dit werd verteld, verbaasde me", reageert De Haan. ,,Ik vind dit een hele grote stap. Mijn team is al die tijd in isolatie om geen bewoners te kunnen besmetten. En nu gaan de deuren weer open. We zijn een kleinschalig verpleeghuis. Als er toch weer een besmetting is, kan ik geen afdelingen afsluiten. We zijn één groot huishouden.”

Uitbreiding

De verruiming van de bezoekregelingen zal niet overal abrupt gebeuren. Er moet overleg zijn met de cliëntenraad. Bovendien is het ene verpleeghuis al verder met de versoepeling dan het andere. 

Zorggroep De Waalboog in Nijmegen is al wél klaar voor een nieuwe stap. ,,Wij zoeken echt de grenzen op van wat kan", zegt bestuurder Rita Arts. De bewoners mogen weer mee naar buiten, kunnen een ritje maken op een duo-fiets en mogen binnenkort zelf met familie mee in de auto. Ze begrijpt niet waarom uitbreiding niet zou kunnen. ,,Als je slechts één bezoeker binnenlaat, kan het virus ook al binnenkomen. Wij beperken het bezoek daarom niet tot één uur per week. Iedereen komt weer in beweging, maar toch zijn er niet méér besmettingen. Waarom zou je verpleeghuizen dan op slot houden? Ik vind dat dat niet kan.”

Kwetsbare mensen

Hoewel deze bestuurder groot voorstander is van open deuren, heeft ook Arts zo haar zorgen. In ‘haar’ verpleeghuizen is sinds 14 juni geen besmetting meer, de versoepeling komt vrij snel. ,,Het is elke dag weer spannend als ik de testresultaten van bewoners en personeelsleden binnenkrijg. Het blijven kwetsbare mensen. Maar tot nu toe zijn ze negatief", verklaart ze. En omdat deze bestuurder ook een goede kwaliteit van leven wil bieden, staat ze volledig achter de ruimte regelingen. Daarbij heeft ze vertrouwen in de familie van de bewoners. Arts: ,,Je denkt toch niet dat mensen hun naasten in gevaar brengen. Die komen niet met klachten en die houden echt wel afstand.”

De verpleeghuizen bereiden zich achter de schermen wél voor op nieuwe besmettingen. Volgens verpleeghuiskoepel Actiz waart het virus nog rond in zo'n 50 van de 2500 huizen. Minimaal twee zijn weer volledig op slot nadat nieuwe gevallen werden ontdekt. ,,Dat zijn er fors minder dan de ongeveer 900 waar het virus op het dieptepunt heerste, maar corona gaat niet op zomervakantie. We moeten super alert blijven en zorgen dat de veiligheid van de bewoners en de kwaliteit van zorg in evenwicht zijn", zegt woordvoerder Eric Bosman.

Het is precies die balans die in veel verpleeghuizen hoofdbrekens veroorzaakt. ,,Ik heb families die angstig zijn en zeggen: wat doet u nu, elke keer als we versoepelen. Maar ik heb ook families die zeggen: openen die tent", verklaart Van der Priem van de Rivas Zorggroep. En daarom zullen zijn verpleeghuizen niet vanaf volgende week de deuren wagenwijd open zetten, maar nemen ze iets meer tijd om alles goed te regelen. ,,We willen dit heel zorgvuldig doen en alle medewerkers en familieleden goed uitleggen hoe we het gaan doen. Als we de huizen gelijk openen, respecteer ik de mensen die heel angstig zijn niet.”  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus