Drie weken geleden vertelde verpleegkundige Annemiek Kliphuis (25) van het Scheper Ziekenhuis in Emmen over haar eerste ervaringen met coronapatiënten. Nu doet zij opnieuw haar verhaal. ,,Je merkt gewoon dat we steeds meer weten over het virus. In het begin veranderde het beleid bijna elke dag. Dat was soms best verwarrend voor ons.”

Het is hard werken voor de verpleegkundige uit Tweede Exloërmond en haar collega’s van de corona-afdeling van het Treant-ziekenhuis in Emmen. ,,We moeten allemaal een stap meer doen. En dat accepteren we. Het hoort er gewoon bij. Voor mij is het goed vol te houden, omdat we rouleren tussen verschillende verpleegafdelingen. Op de afdeling met coronapatiënten is het fysiek het zwaarst, omdat je dan continu je beschermende kleding moet aanhouden.”

De beschermende kleding en zeker het mondkapje kan voor fysiek ongemak zorgen bij de verpleegkundigen. ,,Een aantal collega’s gaat soms met hoofdpijn en een pijnlijk gezicht van het mondkapje naar huis.” Bepaalde gebeurtenissen zijn Annemiek en haar collega’s in Emmen bijgebleven. ,,Er was een man die een palliatief traject inging, omdat de artsen niks meer voor hem konden doen. Zijn kinderen waren erbij. Maar zijn vrouw niet. Hij heeft via Facetime afscheid van haar genomen. Dat was heel emotioneel.”

Dochters moesten huilen

Wat de verpleegkundige ook goed bijstaat is een meneer die naar de intensive care moest. Vanwege besmettingsgevaar mag daar in principe geen familie bij. Die patiënt moest afscheid nemen van zijn dochters voordat hij in slaap gebracht werd en aan de beademing ging. De dochters moesten heel erg huilen en die meneer was erg angstig. Hij vroeg zich af of hij ooit weer wakker zou worden. De arts zei tegen de dochters: ‘jullie moeten weg. We gaan heel erg ons best doen voor jullie vader. We hebben hem niet opgegeven’.”

Later hoorde Annemiek dat meneer het had gered, maar zijn echtgenote niet. ,,Hij heeft twee weken aan de beademing gelegen. Ondertussen is zijn vrouw overleden. Hij heeft er niets van meekregen. Nadat hij wakker was geworden, hoorde hij dat zijn vrouw was gestorven.”

Eerlijk blijven

Alleen bij stervende patiënten met corona mag beperkt bezoek. Voor de andere coronapatiënten geldt dat zij geen bezoek mogen. ,,Wij bellen de familie twee keer per dag. En om de dag belt een arts-assistent. Soms moet je vertellen dat het niet zo goed gaat. Je moet wel eerlijk blijven. Dat is wel lastig. Gelukkig kan ik ook mensen blij maken en zeggen dat het beter gaat met hun vader of moeder.”

Die telefoontjes geven de familie rust, merkt Annemiek. Familieleden zitten erg in onzekerheid. ,,We proberen als het kan om de telefoon ook even aan de patiënt te geven. Daar maken we tijd voor. Ik probeer zelf ook altijd een gesprek aan te knopen met patiënten, zodat zij hun hart kunnen luchten. Dat psychosociale deel van het vak vind ik heel belangrijk.”

Hoe lang zal dit nog gaan duren?

Ook de verpleegkundige stelt zich vragen als: Hoe lang zal dit nog gaan duren? Zal het nog erger worden of zal het zo blijven? ,,De ene avond hebben we maar twee opnames en de andere wel acht. Ik durf niet te voorspellen hoe het de komende weken en maanden gaat verlopen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus