In plaats van medicijnen aan patiënten te geven, stopte een 23-jarige Assenaar geregeld pillen in een enveloppe en nam ze mee naar huis. De man werkte als verpleegkundige bij GGZ Drenthe. Tussen februari en mei vorig jaar zou hij 51 Ritalin-pillen hebben gestolen.

De Assenaar gaf dinsdag bij de politierechter toe dat hij medicijnen heeft gestolen. ,,Het waren veertig pillen, geen 51 pillen. Ik heb er een keer een vitamine voor teruggelegd. Andere medicatie heb ik niet verwisseld."

De rechter zei dat in het dossier staat dat er in de periode van de medicijnendiefstal ook steeds zogeheten opiatenkaarten misten. Dat is de administratie van de zware medicatie (bijvoorbeeld kalmeringstabletten) die is uitgedeeld aan patiënten. Dat moet goed worden bijgehouden om misbruik te voorkomen.

'Met pil beter concentreren op mijn studie'

De verdachte verklaarde dat hij daar niets mee te maken had. Hij wordt er overigens ook niet van verdacht. ,,Die Ritalin-pillen heb ik meegenomen voor eigen gebruik, omdat ik mij dan beter kon concentreren op mijn studie."

De man volgde een studie HBO-V aan de Hanzehogeschool maar is daar mee gestopt toen hij betrapt werd op de diefstal. ,,Ik heb heel veel spijt van wat ik gedaan heb. Het was vrij gebruikelijk dat er wel eens een pilletje meegenomen werd door collega’s. Daar werd ook over gesproken. Toen heb ik mij er ook toe laten verleiden."

Werkstraf 60 uur

De Assenaar zei dat hij er heel erg veel spijt van heeft. De officier van justitie hoopt dat hij het niet nog een keer gaat doen. ,,Zijn Big-registratie staat op de tocht. Maar dit soort feiten moeten bestraft worden. Je benadeelt je werkgever, je werkgever, maar ook anderen."

De man is conform de eis van de officier veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur, waarvan de helft voorwaardelijk. ,,Ik vind het een heel ernstig feit", aldus de politierechter.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe