Verrassing: statushouders in plaats van studenten in Emmen

Geen studenten, wel statushouders in het voormalige arbeidsbureau aan de Boslaan in Emmen. Maar of de buurt daar nou zo blij mee is?

In het door een half bos omgeven pand aan de Boslaan, waar ooit allerlei kantoren zaten maar dat al geruime tijd leegstaat, kregen omwonenden woensdagavond de kans hun licht te laten schijnen over de bouwplannen. Vastgoedontwikkelaar Van Nie heeft het gekocht van het Rijksvastgoedbedrijf en gaat zoals gemeld het pand ombouwen tot een complex van 47 appartementen.

Statushouders

Voorwaarde van het Rijk bij de verkoop was dat 40 procent van de woningen gebruikt kan worden door statushouders. Dat zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning die het asielzoekerscentrum moeten verlaten om een bestaan in de samenleving op te bouwen.

Voor de omwonenden was de mogelijke komst van de statushouders een verrassing die ze uit de krant hadden vernomen. Verschillende buren klaagden over de communicatie. ,,In de uitnodiging van Van Nie staat dat hier 47 luxe huurappartementen komen, maar er wordt met geen woord gerept over de komst van statushouders’’, zei een geïrriteerde buurman.

Dolf van Nie erkende dat de gemeente hem pas later influisterde de komst van de statushouders vooraf te melden. Een protest als destijds bij de aangekondigde komst van studenten was er niet.

Einde leegstand

Piet Snel, voorzitter van de wijkvereniging Het Centrum, was er al eerder geweest met een stel bewoners. Hij kreeg ter plekke van wethouder Jisse Otter te horen wat de plannen waren. ,,Voor ons is het niet zo’n probleem, die statushouders. Het gebouw staat al zo lang leeg en de procedures zijn goed gespeeld. Het is een keurig plan van Van Nie. We zijn allang blij dat er eindelijk iets in komt. Die leegstand gaf ook aanleiding tot vernielingen. Je kunt niet altijd overal nee tegen zeggen.’’

Het plan van vastgoedontwikkelaar Van Nie aan de Boslaan in Emmen. Illustratie architect Bert Pepping

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.