Verrassing windmolendebat in Emmen blijft uit

Emmen krijgt over een jaar of vier 32 windmolens. De drie coalitiepartijen Wakker Emmen, PvdA en CDA waren het daar zoals verwacht dinsdagavond snel over eens.

De drie fracties, in een tijdperk voor de verkiezingen van 19 maart 2014 nog meestal als kamphanen tegen over elkaar, vulden elkaar tijdens een extra raadsvergadering over de komst van windmolens prima aan. De rode draad was hetzelfde, maar daarnaast kwam elk van de drie nog met een amendement of motie, die door de andere twee werd ondersteund. Zo pleitte Trijntje Hummel ervoor om omwonenden van molenlocaties niet te beperken in de onderhandelingen, als ze bijvoorbeeld met hogere molens meer compensatie kunnen krijgen. Zwartenbergerweg wil dat wel - de molens aan de andere kant van de Duitse grens worden tenslotte toch al 200 meter hoog.

Alfred Gijlers (CDA) wilde de tuinders alsnog tegemoet komen door hun eigen plan voor een smart grid te omarmen. Maar omdat ontwikkelaars Raedthuys en Yard daar ook bij betrokken moeten worden vond Johan Scheltens (VVD) dat het slechts om het verkwanselen van de idealen van tuinders ging. Dat amendement werd overigens later ingetrokken.

Emmen moet zoals bekend van de provincie voor 95,5 megawatt aan windmolens plaatsen. Dat waren er voor de verkiezingen nog 60, maar toen René van der Weide in zijn rol als kersverse windmolenwethouder na de verkiezingen op het provinciehuis arriveerde kreeg hij te horen dat het tegensputterende Emmen ook de provinciale restopgave van 35,5 Mw mocht gaan inpassen.

Windmolenvrij

Twee jaar en een heleboel discussies, vergaderingen en vooral papier later herinnert de oppositie Van der Weide en zijn partij daar nog graag aan. Immers, de partij won de verkiezingen met de slogan dat Emmen windmolenvrij moest worden en nu werden het er alleen maar meer. De oppositie liet dinsdagavond geen kans onbenut om Van der Weide daarmee om de oren te slaan. Volgens Harry Leutscher van LEF! heeft de wethouder met dit windmolenbesluit definitief gekozen voor het pluche, niet voor het principe. Immers, dat was voor de verkiezingen nog: geen windmolens naar Emmen.

De oppositie deed gisteravond opnieuw een poging om meer aandacht voor de plannen van de Klazienaveense tuinders en dat van Sunoil voor vijf molens op het bedrijventerrein Bargermeer te krijgen, en daarvoor in ruil de molens langs de N34 te schrappen. Maar de coalitie was daar niet voor: het zou het proces opnieuw drastisch vertragen. Oppositie en coalitie sloegen elkaar verder om de oren met rapporten die het tegendeel beweerden, bijvoorbeeld als het gaat om de CO2-reductie door windmolens. Bewezen, zegt GroenLinks. Hoe kom je daar nou bij, zegt Wakker Emmen. Ook het draagvlak van het tuindersinitiatief werd op twee verschillende manieren uitgelegd.

Ommezwaai

De enige ommezwaai kwam op naam van wethouder Van der Weide. Die was twee weken geleden in de commissie nog heel stellig: windmolens langs de Zwartenbergerweg mogen alleen hoger worden worden als daar minder molens tegenover staan. Al snel werd duidelijk dat dat niet de bedoeling is van Raedthuys, maar het amendement van de coalitie bracht Van der Weide op andere gedachten. Tot verrassing van de oppositie.

Toen die ontdekte dat het windmolenplan in beton was gegoten en Van der Weide niet afweek van zijn dogma’s deed Harry Leutscher van LEF! vanaf het spreekgestoelte nog een laatste poging: hij keek alle raadsleden van Wakker Emmen in de ogen en vertelde met hoeveel voorkeurstemmen ze waren gekozen.

Het veranderde niets aan de opstelling van Wakker Emmen. Ook niet aan die van Hendrikus Velzing, want van hem was vooraf al bekend dat hij als enige van Wakker Emmen tegen het windmolenbesluit zou stemmen en daarmee dwars tegen de partijdiscipline inging. ,,Het college heeft geen stappen genomen om windmolens tegen te houden en zich zo achter de inwoners te scharen. Er is niks geprobeerd om die extra 35,5 megawatt tegen te houden, zogenaamd om de regie in handen te houden.’’ Opvallend: twee jaar geleden stemden de Wakker Emmen-raadsleden Nico Schiphouwer en Roelof Woltman nog tegen het regieplan dat vooraf ging aan dit windmolenbesluit.

Van de zeven amendementen werd er uiteindelijk één raadsbreed (nu ja, op de stem van Ton Schoo van DOP na) aangenomen, die van LEF! waarin om 150.000 euro extra werd gevraagd om de bewonersplatforms te ondersteunen bij hun onderhandelingen met de ontwikkelaars als Raedthuys. Vervolgens ging de raad met 24 voor en 14 tegen akkoord met de komst van de 32 windmolens. Een politieke schande, riepen Carmen Hoogeveen (D66) en Henk Kruise (SeniorenBelang) nog. En een gemiste kans, ook dat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.