Verslavingszorg verkoopt landgoed Oosterbroek na meer dan een eeuw

Na ruim een eeuw verkoopt Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) landgoed Oosterbroek in Eelde. De nieuwe eigenaar gaat de vijf panden opnieuw ontwikkelen.

VNN heeft al een tijdje zelf een nieuwe kliniek op het terrein, Vossenloo. Daar zet de instelling gewoon de activiteiten voort. ,,We hebben onze voormalige gebouwen niet meer nodig en ze zijn verouderd’’, vertelt Leo Sparreboom, bestuurssecretaris van VNN. ,,Wij doen aan verslavingszorg, niet aan vastgoedontwikkeling. Dus is het logisch dat we de panden verkopen.’’

Geld nodig voor exploitatie

De transactie heeft medio april al plaatsgehad, na bemiddeling door het Amsterdamse bureau Cushman&Wakefield uit Amsterdam. Koper is S&R Vastgoed uit Groningen. De koopsom bedraagt 2.115.000 euro. ,,Na de bouw van ons mooie nieuwe pand hebben we dit geld hard nodig voor onze exploitatie’’, vertelt Sparreboom.

Het landgoed ligt tegenover Groningen Airport Eelde, dus aan de oostkant van de Burg. Legroweg. De oudste kliniek op het terrein, Hooghullen, dateert al uit 1878. De Breegweestee is een andere in onbruik geraakte kliniek. Verder staan er nog enkele gebouwen op het terrein die nog door de Duitse bezetter in de oorlogsjaren zijn aangelegd. En dan is er nog landhuis Havezate Oosterbroek. Projectontwikkelaar René Veenboer van S&R Vastgoed wil nieuwe zorginstellingen interesseren voor een vestiging op Oosterbroek. Een deel van de panden kan een woonfunctie krijgen.

Blij dat Vosscheloo in Eelde blijft

De belangstelling van zorginstellingen was bij het verkoopproces al groot, verzekert woordvoerster Ingrid Wallisch van Cushman&Wakefield, en ook nu zijn diverse instellingen geïnteresseerd in een vestiging op het terrein.

Ook Sparreboom van VNN is blij dat hij in kliniek Vosscheloo de activiteiten kan voortzetten. Ooit zijn de verslavingsklinieken hier neergestreken omdat het goed voor de cliënten zou zijn om ver van de moderne wereld te zitten, midden in het groen. Tegenwoordig hechten hulpverleners er juist meer aan de contacten met de reguliere samenleving zo veel mogelijk overeind te houden.

,,We zitten hier niet meer afgelegen van de moderne wereld’’, zegt Sparreboom. ,,We zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets en de auto. Het is ook nog steeds een heel prettige plek en daarom blijven we hier graag.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe