Vervangende bus voor gehandicapte Orlando

De auto voor de meervoudig gehandicapte Orlando Mertens (20) staat pas over een paar weken weer voor de deur aan de Iepenlaan in Zuidlaren. Moeder Regina Mertens heeft een vervangende auto aangeboden gekregen van het bedrijf waar ze de wagen kocht.

Vandalen overgoten de bus, speciaal op de handicaps van Orlando aangepast, in de nacht van vrijdag op zaterdag met grondverf. ,,Ik weet nog niet precies hoe groot de schade is, er moet nog een expert naar kijken. Ik weet wel dat de auto naar een speciaal schoonmaakbedrijf moet en dat het sowieso nog een paar weken duurt voor ik hem terug heb”, zegt Regina Mertens.

Zonder de bus kunnen ze eigenlijk niet, maar het bedrijf waar ze de auto kocht kwam maandagochtend met een verrassing. Mertens krijgt, zo lang het nodig is, een vervangende wagen aangeboden. Een kleine Renault Kangoo, waar de rolstoel van Orlando in past. ,,Geweldig hè?”, verzucht ze.

,,Natuurlijk missen er dingen”, zegt Regina. ,,Maar we kunnen in ieder geval meteen naar het ziekenhuis als er iets mis is met Orlando. En we kunnen weer naar oma, boodschapjes doen en naar het bos, dingen die Orlando leuk vindt.”

Reacties

De steunbetuigingen op het voorval blijven ondertussen bij Mertens binnenstromen. ,,Veel lieve reacties, maar mensen zijn ook heel boos”, zegt Mertens. Ik ben ook boos. Die vandalen zijn wel aan m’n ziel gekomen. De politie kan de daders maar beter pakken dan dat ik ze in de vingers krijg.”

,,Je wilt vooral weten waarom iemand zoiets doet”

Buurtpreventie Zuidlaren, een whatsappgroep waarin bewoners verdachte zaken in de wijk kunnen melden, plaatste het bericht van de vernieling op Facebook en startte een inzamelingsactie voor Mertens en haar zoon. Stef Misker van de buurtpreventiegroep: ,,Het bericht werd meteen ontzettend vaak bekeken en gedeeld. Er kwamen veel boze reacties binnen. Toen dachten we: ‘Wat kunnen we doen?’ Regina is voor de reparatie sowieso haar eigen risico van driehonderd euro kwijt. Daarom zijn we een inzamelingsactie begonnen.”

De teller is de driehonderd euro inmiddels ruimschoots gepasseerd. Misker: ,,Misschien kunnen we nog een beveiligingscamera aanschaffen. We overleggen wat we met het extra geld doen.”

Onderzoek

Zowel de buurtpreventiegroep als de politie heeft nog geen concrete aanwijzingen over de daders. Politiewoordvoerder Anne van der Meer meldt dat het buurtonderzoek niets heeft opgeleverd. Stef Misker van de buurtpreventiegroep hoopt dat de daders zich melden, desnoods anoniem. ,,Je wilt vooral weten waarom iemand zoiets doet.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.