Verwarring alom. Kun je nou wel of niet langs de Veenvaart varen?

Is de Veenvaart open? Of kunnen vanwege de hitte sluizen en bruggen niet meer bediend worden? Zowel aan de kant van Ter Apel als Erica is verwarring.

Vaarrecreanten maken rechtsomkeert bij Noordscheschut, omdat ze hebben gehoord dat de in 2013 geopende verbinding tussen Erica en Ter Apel gestremd is. Een ambtenaar van de gemeente Emmen is dinsdag naar Noordscheschut gereden om de sluiswachter erop te attenderen dat boten gewoon kunnen doorvaren. ,,We hopen dat hij die boodschap uitdraagt en dat daarmee het gerucht de wereld uit is’’, zegt woordvoerder Miranda Meijer van de gemeente Emmen.

Tijdrovend

Maar ook aan de kant van Ter Apel is er onduidelijkheid, zegt een vaartoerist die in de sluis van Oranjedorp ligt te wachten. ,,Enkele dagen geleden lagen we bij Ter Apel. Vanwege het verhaal dat de Veenvaart dicht zou zijn, zijn we teruggegaan naar Stadskanaal. Daar hoorden we dat er niets aan de hand was, dus zijn we teruggekeerd. We konden gewoon doorvaren, zowel bij sluizen als bruggen. Het is een prachtige route, maar juist vanwege al die obstakels wel tijdrovend.’’

De verwarring kan zijn ontstaan doordat de gemeente sluiswachters vanwege de hitte probeert te ontzien. ,,We hebben besloten dat de sluizen in de gemeente Emmen een keer per uur opengaan. De bediener hoeft dan niet urenlang in de hitte te staan, terwijl vaarrecreanten maximaal een uurtje moeten wachten.’’

Reparatie

Ook de sluis bij Barger-Compascuum zou gestremd zijn, vanwege werkzaamheden. ,,Donderdag was de sluis even dicht vanwege een reparatie, maar het euvel was snel verholpen.’’ Bruggen kunnen ook gewoon geopend worden, soms na wat extra inspanningen. Zoals de Hartman-draaibrug, die door een loonwerker nat wordt gespoten als die geopend moet worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.