Verwilderd niemandsland wordt Smildes nieuwste park

Sylvia Sulman, Hannie Idema en Jan Vulperhorst van het Fruitgilde bekijken de twee overgebleven boompjes in de oude boomgaard. Foto DvhN

De voormalige boomgaard van de afgebroken herberg de Oude Veenhoop, tussen de Veenhoopsweg en de Oude Molenwijk in Smilde, is nu nog een stuk niemandsland. Het Smildeger Fruitgilde blaast de oude boomgaard nieuw leven in.

De tuin van tuinliefhebster Hannie Idema grenst aan het stuk niemandsland. Na het afbreken van herberg de Oude Veenhoop in 1972, waar ooit Amsterdamse rentmeesters overnachtten en de gemeente vergaderde, keek niemand meer om naar de oude boomgaard die in de loop der jaren een verwilderd stuk niemandsland werd. Zonde, vond ze. ,,Eigenlijk weten alleen de bewoners van de drie bungalows die er nu staan van het bestaan van het paadje en het land”, vertelt Idema.

De gemeente maakt het terrein op dit moment plantrijp

Ze ziet het niemandsland verpieteren, leurt jaren met het idee om het in oude glorie te herstellen, en legt het plan in 2015 neer bij het Fruitgilde. Dan gaat het snel. ,,We zijn naar de gemeente gestapt met het idee en kwamen vrij snel tot overeenstemming”, vertelt Fruitgilde-voorzitter Dick Vink. De gemeente zegde toe het 3000 vierkante meter grote terrein plantrijp te maken en is daar inmiddels mee bezig.

De Notarisappel keert in elk geval terug

De invulling van de grond, die grenst aan het terrein van de oude christelijke mavo en het terrein waar nieuwbouw is gepland, wordt bepaald door experts en de geschiedenis. ,,We hebben de mensen die er tot 1972 woonden gevraagd hoe de tuin eruit zag”, vertelt Idema. ,,Zij herinnerden zich onder andere de Notarisappel, die komt weer terug.” De fruitbomen moeten het jaar rond geoogst kunnen worden. De appel- en perenbomen zijn allemaal historische rassen. ,,Omdat dat vaak hele lekkere appels zijn”, grijnst Idema. Van de oude boomgaard zijn nog twee boompjes over, die er nu wat treurig bij staan. ,,Die proberen we te redden”, vertelt Vink.

Plannen voor woongroep en theeschenkerij

Daarnaast zijn er plannen voor het opzetten van een woongroep in de voormalige christelijke mavo, maar dan moet het gebouw wel kunnen worden aangekocht door de familie die deze plannen heeft. Dat is nog even afwachten. ,,Het gaat om mensen die daar begeleid wonen”, vertelt Vink. ,,Het idee is dat zij een moestuin aanleggen en ook helpen bij het onderhoud van onze tuin.” Daarnaast zijn er plannen voor een theeschenkerij en een winkeltje waar producten uit de boomgaard worden verkocht.

Sponsors zoeken

Het Fruitgilde is nu vooral druk bezig sponsors te zoeken voor het project. De Rabobank zegde alvast een bedrag toe. ,,Daarvan hebben we fruitbomen gekocht. Het wachten is nu tot de bladeren van de bomen vallen. Dan pas kunnen ze geplant worden”, zegt ‘snoeiexpert’ Jan Vulperhorst. Andere inkomsten haalt de groep uit snoeien bij particulieren. De kleine bijdrage die ze daarvoor betalen komt in de kas. Ook kunnen mensen donateur worden van het Fruitgilde.

De Appelhof is het voorlopige hoogtepunt

Naast de Appelhof plant het Fruitgilde op nog drie locaties in het dorp fruitbomen aan. Op twee locaties hebben ze dat al gedaan. ,,We kunnen nog best wat handjes gebruiken”, zegt Idema. De Appelhof is het voorlopige hoogtepunt van de groep. ,,Smilde heeft er straks een mooi park bij”, grijnst Idema.

Zin om mee te doen? Voor aanmelden en informatie mail naar fruitgildesmilde@gmail.com

menu