Verzakkingen Roden veroorzaakt door werk aan riool, gemeente door het stof

Werkzaamheden aan het riool zijn de oorzaak van de verzakkingen van de acht huizen in Roden. Dat is de conclusie van het voorlopige onderzoeksrapport van Crux.

Maandagavond werd het voorlopige onderzoek van Crux gedeeld met de inwoners van Roden. De conclusie is helder: de bemalingen voor rioolwerkzaamheden in 2016 en 2018 hebben invloed gehad op de grondwaterstand. Door de bijzondere bodemgesteldheid en de aanwezigheid van potklei onder Roden, heeft die grondwaterschommeling geleid tot de verzakking van de acht huizen.

Deskundigen: 'Rioolwerk oorzaak verzakkingen Roden'
Lees verder

Gemeente biedt excuses aan

„Deze conclusie komt heel hard binnen, laat ik daar heel eerlijk over zijn”, reageerde een zichtbaar aangeslagen burgemeester Klaas Smid tijdens een belegde persconferentie. „Vanochtend zijn wij al langs geweest bij de bewoners en hebben we onze excuses aangeboden. We willen zo snel mogelijk met ze om tafel om alles op een nette manier op te lossen.”

De gemeente voelt zich verantwoordelijk en zet alles op alles om de bewoners van de wijk Middenveld tegemoet te komen, laat de burgervader verder weten. „Dat wordt ook door ze gewaardeerd, begrijp ik van ze. Zij zijn blij en vooral opgelucht dat er nu duidelijkheid is over de oorzaak. Daar is geen enkele twijfel meer over mogelijk.”

Droogte nauwelijks van invloed

In de ondergrond van Roden zitten volgens het rapport van Crux drie grondsoorten: een toplaag van zand, met daarnaast een leem- en kleilaag en potklei. Deze combinatie maakt de bodem erg krimp- en zwelgevoelig. Onder de panden met zeer ernstige schade zitten deze kleilagen vlak onder een deel van de fundering of het hele gebouw. Veranderingen van de grondwaterstand kunnen dan grote gevolgen hebben, zo is gebleken.

Opvallend is dat de droogte van deze zomer nauwelijks invloed heeft gehad op de verzakkingen. „Daardoor is de grondwaterstand nauwelijks beïnvloed. De droogte heeft hooguit het laatste zetje gegeven.”

Aansprakelijkheid

Over de aansprakelijkheid wilde Smid nog geen uitspraken doen. „Maar wij willen er voor zorgen dat de bewoners hier zo min mogelijk last van hebben. Wij zijn het eerste aanspreekpunt en nemen onze verantwoordelijkheid. Nu moeten we eerst nader onderzoeken hoe het voorkomen had moeten worden.”

Voor een duidelijk tijdspad over het vervolg is het nog te vroeg. ,,Eerst gaat het om de inwoners van Middenveld.”

Vijf vragen over de verzakte woningen in Roden
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.