Verzet tegen klokkenspel Assen

Bewoners van de flat boven theater/bioscoop De Nieuwe Kolk in Assen zijn tegen de plaatsing van een carillon. Ze zijn daarom een handtekeningenactie gestart.

Nieuwe plek

Het carillon op het gemeentehuis in Assen krijgt, als het mogelijk is, een nieuwe plek op het dak van De Nieuwe Kolk. Stichting Carillon Assen laat na de zomervakantie een bouwkundig onderzoek doen naar de nieuwe locatie voor het klokkenspel. Op het dak kan het carillon hoog staan, waardoor het geluid in een groot gebied van Assen te horen zou zijn. Over de eventuele verhuizing zijn al gesprekken gevoerd met de gemeente, de Binnenstadsvereniging MKB Assen en De Nieuwe Kolk.

In de loop der jaren heeft het klokkenspel al op diverse plekken in Assen gestaan. De eerste locatie was de toren van de Abdijkerk aan de Brink. Het muziekinstrument heeft tegenwoordig een plekje op het achterste deel van het stadhuis.

Overlast

Bewoners van de ruim veertig appartementen boven De Nieuwe Kolk zijn echter tegenstander van de verhuizing. Zij vrezen voor overlast door het weerkaatsen van het geluid tegen de muur van de toneeltoren van de grote zaal van het theater. Het geluid zal volgens hen daarna rechtstreeks richting de appartementen gaan.

Op dit moment heeft 75 procent van de bewoners zijn of haar handtekening gezet, maar de actie in het vijf verdiepingen tellend appartementencomplex loopt nog.

Formeel niets gehoord

Flateigenaar Actium geeft aan formeel nog niets van de actie te hebben gehoord, zo laat directeur Marcel van Halteren weten. ,,We weten van meerdere huurders dat ze er niet op zitten te wachten. De Vereniging van Eigenaren van de flat zal gesprekspartner zijn en natuurlijk zullen we ons opstellen in het belang van de huurders.”

Het is niet de eerste keer dat de appartementen boven De Nieuwe Kolk in het nieuws zijn. In 2012 klaagden verschillende bewoners over het hevige geluid van de ventilatoren in de kelder van de parkeergarage onder het cultuurpaleis. Ook hadden ze maanden last van de herrie die ontstond bij de ingang van de garage. Het in- en uitrijden van auto’s ging gepaard met twee harde klappen die in de appartementen te horen waren. Een rubbertje onder het rooster bij de ingang bracht uitkomst.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.