Veteraan krijgt werkstraf voor inbraak Gasselte

Voor het stelen van een groot aantal spullen uit een tijdelijk leegstaande woning in Gasselte, moet een 33-jarige Emmenaar 240 uur werkstraf verrichten. Dat bepaalde de rechter in Assen woensdag.

Daarnaast veroordeelde hij de verdachte tot 32 dagen cel, waarvan 30 voorwaardelijk. Daarnaast moet hij de eigenaresse van het huis 500 euro schadevergoeding betalen.

De zaak kwam aan het licht nadat een inbreker uit Odoorn werd aangehouden. Die man werd in april dit jaar voor negentien inbraken en diefstallen veroordeeld tot drie jaar cel, maar wees als dader van de inbraak in Gasselte de 33-jarige Emmenaar aan.

De Emmenaar bekende. Hij stal in september 2014 onder meer een elektrische fiets, een tv, een grasmaaier, allerlei soorten gereedschap, een computer en een tablet uit de woning aan de Borgerweg. Het huis werd verbouwd en stond tijdelijk leeg. De eigenaresse was tijdelijk elders aan het revalideren.

De man kwam geregeld in de woning omdat hij werkte voor de aannemer die de verbouwing uitvoerde. Hij betuigde in de rechtszaal spijt en zei dat hij destijds verslaafd was aan drank en drugs. Dat zou zijn gekomen doordat hij een posttraumatische stressstoornis overhield een militaire missie naar Afghanistan.

Omdat de man nu voor zijn trauma’s wordt behandeld, legde de rechter hem geen lange onvoorwaardelijke celstraf op. Na zijn aanhouding zat hij twee dagen vast, dus hoeft de man nu niet terug naar de gevangenis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.