Video: 4000 blije kippen mogen na een half jaar ophokplicht weer naar buiten

De biologische kippen van boer Kees Sijbenga uit Hooghalen mogen donderdagochtend eindelijk weer naar buiten. Het gevaar voor de vogelgriep is geweken, de ophokplicht is ingetrokken.

"Is het écht zover?"

Een beetje onwennig stappen de eerste kippen voorzichtig uit de stal wanneer het doek naar buiten opent. Na zes maanden in een stal voelen ze weer zonlicht op hun verendek. ,,Ze denken echt van: Is het zover? Is het écht waar? Maar ze mogen eruit!" glundert boer Kees.

Het is écht zover.

,,Nu schrokken ze nog een beetje maar ik weet zeker dat ze morgen als een speer naar buiten vliegen." Dan scharrelen de kippen tussen de bomen op het terrein van de biologische boer. ,,Een kip is een bosdier. Daarom hebben we op het terrein veel bomen staan. Ze zijn daarom graag buiten."

Waarom moesten die kippen ook alweer binnen blijven?

November 2016. In verschillende landen om ons heen is er sprake van vogelgriepuitbraken. Het H5N8-virus wordt vermoedelijk overgebracht door wilde watervogels. Pluimvee kan erg ziek worden van het virus en kippen gaan er zelfs aan dood.  Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) stelt op 9 november 2016 voor heel Nederland een ophokplicht in voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van onder meer eieren en vlees.

Vogelgriep in Drenthe

De vogelgriep maakt in april van dit jaar in één klap een einde aan de hobby van Roel Poortman uit De Wijk. De hobbyboer had twintig kippen. Negentien waren al dood, één is afgemaakt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.