Video Animal Rights richt zich op kippenboer in Linde: 'Achterbakse actie'

‘Schandalig’ en ‘achterbaks’ noemt Riet de Jong van Maatschap de Jong-de Bruijn in Linde de wijze waarop het pluimveebedrijf wordt neergezet in een video van Animal Rights.

Actiegroep Animal Rights bracht donderdag een video naar buiten waarop met een verborgen camera beelden zijn gemaakt in kippenschuren.

Animal Rights: ‘Laten zien hoe eten geproduceerd wordt’

De maker van de video ging undercover mee met een vangploeg van een dienstverlenend bedrijf dat oude leghennen van de stal naar de slachterij vervoert. Een van de locaties is het scharreleibedrijf in Linde.

,,Wij willen aan consumenten laten zien hoe hun eten, eieren en soepkippen, geproduceerd wordt”, zegt Erwin Vermeulen van Animal Rights. ,,Ook willen wij dat de politiek er naar kijkt en de wetten aanpast, de manier waarop deze kippen leven is niet fijn.”

Hieronder de betreffende video van Animal Rights.

‘Veel geknipt en geplakt’

In de video is te zien hoe leghennen ‘s nachts in kisten worden gestopt, volgens de makers worden de hennen in hun slaap ‘overrompeld’. Het gaat om leghennen die na 14 maanden vervangen worden. ,,Er is veel geknipt en geplakt in de video. Het is zeer achterbaks hoe hier te werk is gegaan”, zegt Riet de Jong van Maatschap de Jong-de Bruijn.

,,Het is verschrikkelijk hoe ons bedrijf wordt neergezet. Wij doen er dagelijks alles aan om zo diervriendelijk mogelijk te werken aan een goed product. De dieren worden ‘s nachts gevangen om zoveel mogelijk stress te voorkomen. Je kunt ook een hele dag achter ze aan vangen, maar dat levert nog meer stress op voor de dieren.”

‘Hopelijk gaan we hier goed uitkomen’

Vorige week sprak Landbouworganisatie LTO Nederland zich al uit tegen de werkwijze van Animal Rights en kondigde aan gedupeerden te helpen bij het doen van aangifte. ,,Het is niet prettig als iemand met verborgen camera door je stallen loopt. Maar wij weten nog niet of wij stappen gaan ondernemen.” Volgens De Jong is er op de delen van de video die in haar stal zijn opgenomen overigens niets schokkends te zien. ,,Maar wij worden wel genoemd en zijn hier zeer door geschaad. We zijn hier 14,5 jaar bezig en hebben dit nog nooit meegemaakt, hopelijk gaan we hier goed uitkomen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.