Video: DroneHub Eelde laat zien hoe een drone noodmedicijnen naar Schiermonnikoog kan brengen

Drones die buiten het zicht van de piloot vliegen, daarmee komt een proef tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog. DroneHub Groningen Airport Eelde heeft ter illustratie al een filmpje gemaakt.

UMCG Ambulancezorg wil kijken of de drones zaken als AED-apparaten, medicijnen en bloed kunnen overbrengen naar het eiland. Uit de tests moet blijken hoeveel gewicht de drones aankunnen.

Hoe hoog vliegen de drones en hoe snel gaan ze?

Tijdens het experiment worden drie verschillende drones getest. Twee daarvan vliegen tot 500 meter hoogte, één type kan daar nog net iets boven komen. Op die hoogte zit geen ander luchtverkeer, aldus een woordvoerder namens ANWB Medical Air Assistence. O

ver de vliegsnelheid kan hij nog geen informatie geven. Bovendien zal die per type verschillen. Hoe lang de vlucht van hemelsbreed een dikke 7 kilometer duurt is daardoor nog niet bekend.

Hoe bestuurt de piloot een drone die hij niet kan zien?

De drone vliegt in principe op de automatische piloot vanuit Lauwersoog naar Schiermonnikoog. De koers en de bestemming zijn voorgeprogrammeerd.

De menselijke bestuurder zit aan de wal achter een laptop. Het onbemande vliegtuigje staat daarmee met een zender in verbinding. De snelheid, de afstand, de hoogte en ander verkeer zijn op het computerscherm te zien. De bediener aan de wal heeft de mogelijkheid om de drone bij te sturen wanneer dit nodig is. De landing behoort tot het programma van de automatische piloot.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.