Video: Koeiendans in Echten: kalfjes het bos in

Voor de koeien van zorgboerderij De Naoberhoeve in Echten is het voorjaar nu ook echt begonnen. Zaterdagmorgen werd de stal ingewisseld voor de groene wei.

Na een klein half jaar in de stal te hebben gestaan staan de koeien te trappelen om de wei in te gaan. Letterlijk, want tien minuten voor de poort open gaat wordt het al onrustig in de stal.

Publiek geniet op Naoberhoeve

Op zorgboerderij Naoberhoeve in Echten hebben niet alleen de koeien het voorjaar in hun bol. Zo’n honderd mensen zijn naar de eerste weidegang gekomen om de koeien te zien springen.

Na honderd meter over de weg te hebben gelopen komen de koeien aan bij de wei. De ene koe maakt nog vreemdere sprongen dan de ander, tot grote vreugde van het publiek. Niet iedere koe doet even vrolijk mee, sommige dames lijken het jaarlijkse aandachtsmomentje niet zo bijzonder te vinden. Hun prioriteit nummer 1 is om het lekkerste gras te vinden.

Ook kalfjes naar buiten, maar die gaan liever het bos in

Na de grote koeien is het ook tijd voor de kalfjes om de wei op te zoeken. Voor het eerst in hun korte leven verlaten vijf kalfjes de stal. Door een haag van mensen worden ze naar het juiste weiland geloodst. Maar hoe zo’n weiland precies werkt, daar hebben ze geen weet van. Meteen springen er een paar over het stroomdraad om zich in het bos te verschuilen.

,,Ze weten niet hoe stroomdraad werkt”, zegt boer Gerlof Pronk. ,,Die oudere koeien zijn gewend om in kuddes te lopen, maar deze moeten dat nog leren. En ze kennen het schrikdraad nog niet.”

Met een beetje hulp van omstanders lukt het Pronk om alle dieren in de juiste wei te krijgen. ,,Maar het is wel zaak dat ze leren waar dat stroomdraad voor is. Anders staat het er voor niks.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.