Video: Wolf in Drenthe

De wolf is met zekerheid terug in Nederland en wel in Drenthe. Dit zegt wolvendeskundige Leo Linnartz van de stichting Wolven in Nederland. Een automobilist zag de wolf zaterdag lopen langs de N381 ter hoogte van Noord-Sleen, bij Emmen, en zette het dier op de foto.

De wolf is met zekerheid terug in Nederland en wel in Drenthe. Dit zegt wolvendeskundige Leo Linnartz van de stichting Wolven in Nederland. Een automobilist zag de wolf lopen langs de N381 ter hoogte van Noord-Sleen, bij Emmen, en zette het dier op de foto.

De wolf heeft zich dit weekeinde nog meermalen laten zien in de provincie. Zo is het dier zondagochtend gespot in Aa en Hunze. Het dier zit volgens de provincie Drenthe vooral in bossen, maar ook in de buurt van wegen en bebouwing. Hij was Nederland binnengekomen via het buitengebied van Emmen. Het is de eerste wolf die in twee eeuwen in Nederland is gespot.

Meppen

,,Dit is echt, zeker weten, een wolf'', zegt Linnartz na bestudering van de foto. ,,Het is dezelfde wolf als die vorige week al was gezien in de buurt van het Duitse Meppen. Een goed doorvoed exemplaar, een beetje aan de mollige kant. We wisten al dat hij onderweg was naar Nederland, maar nu is hij er dus. Mooi. Wij zijn er blij mee.''

Volgens Linnartz hoeven mensen zich geen zorgen te maken over de terugkeer van de wolf in Nederland. Bijzonder aan deze wolf is dat hij weinig schuw is naar mensen toe. ,,Hij heeft blijkbaar geen negatieve ervaringen gehad met mensen. En dus gaat hij gewoon zijn gang. Hij trekt zich nergens wat van aan.''

“Hij gaf niks om ons, helemaal niks”

De wolf is gefotografeerd door Jan van der Aa (39) uit Klazienaveen. Hij reed rond 9 uur ’s ochtendsmet zijn dochtertje Lieke (5) over de N381 bij Sleen toen het meisje plotseling uitriep: “Kijk papa, daar loopt een wolf.”

Het dier was zo dicht bij dat Jan vol in de remmen moest. “Ik zag ineens iets voor de auto langs flitsen en ik remde zo hard dat we in de berm belandden. Ik heb m’n telefoon gepakt om foto’s te maken. Hoe ver hij weg was? Gokje, een meter of vijftien, twintig, maar hij reageerde niet op ons. Het was net of hij ons niet zag. Hij gaf niks om ons, helemaal niks. Ik denk dat het schuwe dieren zijn.” En wat vindt dochter Lieke van de bijzondere ontmoeting? “Cool”, zegt het meisje dat de wolf als eerste heeft gespot.

Provincie: Houd afstand

De provincie Drenthe waarschuwt het publiek om afstand te bewaren tot de wolf. Het dier gedraagt zich opmerkelijk tam en lijkt totaal niet bang te zijn voor mensen. Respecteer de wolf, houd honden aan de lijn en neem langzaam afstand als het dier te dicht bij komt, zo luidt het advies. En ook: komt de wolf echt te dicht bij, spreek dan luid tegen het beest en maak gebaren. Voer hem niet en ga hem niet achterna.

De provincie, die benadrukt dat de wolf (een beschermd dier) welkom is in Drenthe, volgt het dier nauwgezet en overlegt met verschillende partijen en deskundigen over eventuele vervolgstappen. Wolven eten vooral reeën, maar zekunnen ook schapen pakken. Gedupeerde schapenhouders kunnen een vergoeding claimen bij het Faunafonds (06-11615036).

Meerdere plaatsen

De wolf is inmiddels op meerdere plaatsen in Drenthe gesignaleerd en gefotografeerd, onder meer in de buurt van Wezuperbrug, Schoonoord en Erm. Zo maakte ambulancemedewerker Anneke Scholte zaterdagmiddag een foto van de wolf toen die pal voor haar neus de Brugstraat in Wezuperbrug overstak. Schapenhouders in de omgeving van Westerbork haalden gisteravond uit voorzorg hun dieren binnen toen de wolf was gespot in de omgeving.

Wij zijn op zoek naar foto's van de wolf. Stuur deze naar lezersfoto@dvhn.nl.

Foto: Jan van der Aa

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.