Video van verlaten garage in Hoogersmilde gooit hoge ogen op YouTube

Een video van de verlaten en verpauperde garage in Hoogersmilde trekt op YouTube veel kijkers. De makers uit Deventer sloegen steil achterover toen ze het pand binnenliepen.

Het account van Angelo Mullekes (46) en zijn twee vrienden doet niets anders dan het in beeld brengen van spookachtige locaties. Schoolpanden waar al jaren geen scholier meer geweest is, pretparken waar de stekker allang is uitgetrokken en zo ook de verpauperde autogarage Van Dam in Hoogersmilde.

„Het ging op een gegeven moment zo hard dat we zelf ook niet meer konden verklaren waar het allemaal vandaan kwam”, zegt Mullekes. Voor een gemiddelde YouTube-video vallen de huidige 44 duizend kijkers nog mee, maar voor Urbex-filmpjes is het veel, verzekerd Mullekes. Urbex staat voor Urban Exploring en kent veel liefhebbers. „Maar dat het zo zou aanslaan, hadden we absoluut niet verwacht.”

Gedoogd legaal

De Deventenaren kregen de tip twee jaar geleden al maar besloten pas zaterdag op de bonnefooi naar Hoogersmilde af te reizen. „Toen ik naar binnenstapte sloeg ik steil achterover en wist ik dat het een mooi filmpje zou worden”, zegt een trotse Mullekes.

De spookfilmers gaan er meerdere weekenden per jaar uit om verlaten locaties te bezoeken. Mullekes noemt het bezoeken van de verlaten plekken gedoogd legaal. „Als er een deur openstaat, of er staat geen hek omheen, dan is het in principe gedoogd.”

Verpauperde garage Van Dam in Hoogersmilde doet het goed als fotolocatie voor bruidsparen (+foto's)
Lees verder

Mullekes: „We doen het om dit soort vergeten plekken weer in het zonnetje te zetten. Dat verdient deze garage ook, na alles wat ik erover gelezen heb. Echt zonde wat daar staat te verpauperen, helemaal omdat het zo'n iconisch gebouw is voor Hoogersmilde.”

Intrigerende plek

Mullekes doelt op het verhaal wat hangt aan de troosteloze autogarage, waar gesteggel over een erfenis de situatie heeft gebracht waar hij nu is. Dikke lagen stof en auto's zonder eindbestemming. Toch intrigeert de plek, want uit eerdere publicaties blijkt dat bijvoorbeeld bruidsparen het zien als mooie spot voor hun trouwreportages.

Ondanks alle reacties van vaste en nieuwe kijkers hebben Mullekes en kompanen nog geen bericht gehad van garagehouder Henrikus van Dam.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.