Video: zo ziet de heide bij Wateren eruit na de brand (en deze mannen zijn nog dagen aan het nablussen)

Het nablussen van de heidebrand bij Wateren is een forse klus. De grond zit nog vol zogenaamde hotspots: plekken waar het ondergronds nog flink broeit en brandt. Een speciaal brandweerteam uit Overijssel is ingevlogen om deze brandjes te bestrijden.

Het fietspad dat achter camping De Blauwe Lantaarn door de heidevelden slingert is woensdagochtend deels weer begaanbaar. Groepjes nieuwsgierige campinggasten en buurtbewoners aanschouwen hoe tientallen brandweermannen nog steeds aan het blussen zijn. De hele nacht is er doorgewerkt.

Grijswitte rookpluimen uit de grond

De scherpe brandgeur is al van verre te ruiken. De fluoriserende gele pakken van de brandweermannen staan in schril contrast met het zwartgeblakerde maanlandschap dat ze blussen. Overal dwarrelen grijswitte rookpluimen uit de grond.

Het zijn  hotspots  die geblust moeten worden. ,,De vuurhaarden die nu nog in de grond zitten pakken we aan”, legt Adriaan ter Huurne, teamleider van Handcrew Overijssel, uit. ,,Het vuur was zo intens dat het onder de grond is gekomen, daar ligt nu een behoorlijke humuslaag van bladeren en takken bovenop. Met een gewone brandslang kom je daar niet bij.”

'Het vuur zit hier soms wel op dertig centimeter diepte'

Het speciale brandweerteam is de enige eenheid in Nederland die gespecialiseerd is in het blussen van dit soort brandhaarden. Daar waar de rookpluimen opstijgen of waar de grond nog heel heet onder de voeten voelt, slaan de brandweermannen met bijlen en schoffels de grond kapot om het vuur aan de oppervlakte te krijgen. Vervolgens wordt het geblust. In alle hoeken van het zwarte veld staan groepjes brandweermensen te werken.

Ter Huurne: ,,Met een gewone brandslang kun je wel de grond inspuiten maar dan kom je maar zo’n tien centimeter diep. Het vuur zit hier soms wel op dertig centimeter diepte. We creëren kleine modderpoelen om de hitte eruit te trekken.”

Handcrew Overijssel bestaat uit zeventig vrijwillige brandweermensen. Om vijf uur in de ochtend vertrokken de eenheden vanuit Dedemsvaart. Een uur later stonden ze op het Drentse veld te blussen en dat gaat ook nog wel even door. ,,We inspecteren elke brandhaard dus aan het einde van de dag zijn we nog niet klaar met onze werkzaamheden. Ook donderdag zijn we nog de hele dag bezig.”

Amerikaanse leerschool

Ter Huurne richtte de speciale eenheid in 2013 op na een periode in Amerika. Daar draaide hij enkele maanden mee met een brandweerkorps en zag hij hoe natuurbranden er effectief bestreden werden. ,,Korpsen door het hele land kunnen ons inschakelen bij nabluswerkzaamheden. We zijn vooral goed in het blussen op plekken waar je niet zo makkelijk bij komt.”

Aan de rand van het veld kijkt Teddy Bezuijen van Het Drentse Landschap toe. ,,Ze hebben al dode adders en insecten gevonden. Het is ontzettend verdrietig.” Hij kan nog niets zeggen over de grootte van de schade. ,,Vegetatie herstelt na een regenbui vaak redelijk snel maar er zijn veel dieren verloren gegaan bij de brand.” Wanneer de laatste vuurhaarden gedoofd zijn inventariseert Het Drentse Landschap de schade.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video