Een 49-jarige inwoner uit Beilen is vrijdagochtend vrijgesproken van het mishandelen van zijn ex-vrouw en haar 15-jarige zoon. De man had videobeelden van het incident waarbij dit gebeurd zou zijn. Die gaven een heel ander beeld van de gebeurtenissen dan de vrouw en haar kind hadden geschetst.

,,Ik vind wel dat ik mij verlaagd heb door te schreeuwen”, gaf de man aan. ,,Maar dat is ook het enige.”

Klooien met eten

Het was vorig jaar, begin augustus, volledig uit de hand gelopen. Op de bewuste dag hadden de man, de vrouw en een van de zoons gewandeld bij een meer. ,,Dat was gezellig”, zei de man.

Maar de barbecue die volgde was aanzienlijk minder leuk. Volgens de man begonnen de twee zoons van de vrouw te klooien met het eten en er zelfs mee te gooien. De man uit Beilen was daar niet van gediend en zei er iets van.

Het leidde tot een woordenwisseling met de vrouw, waarop zij witheet aangaf bij de man weg te gaan. ,,Ik heb nog wel tegen haar gezegd: zul je nu wel gaan rijden, want je hebt te veel gedronken”, zei de man tegen de politierechter. Maar de vrouw begon haar koffers te pakken.

De 15-jarige jongen claimt dat hij uit huis is gezet en dat hij gewond is geraakt toen de Beilenaar de deur dichtsmeet. Zijn hand zou door het glas zijn gegaan. Maar de man zegt dat de jongen die erdoor heeft geslagen om de deur weer te openen. De jongen hield er twee sneeën in de hand aan over.

Videobeelden van incident

Het verhaal van de man klonk voor de officier van justitie geloofwaardig. Helemaal omdat hij met videobeelden op de proppen kwam van het incident, dat op de oprit verder ging. ,,Je zou zeggen: twee personen verklaren tegen een persoon en dat weegt zwaarder. Maar in dit geval gaat dat niet op.”

De vrouw en de zoon vertelden dat de man hen op de grond had geduwd en daarna geschopt. De vrouw zei ook nog bij de politie dat ze hard met haar hoofd op de stenen was gevallen. Maar de 49-jarige liet de videobeelden, per seconde uitgeprint, aan de rechter zien.

Niets van dit alles was gebeurd, zo bleek. Detail: de beelden waren gemaakt door de 15-jarige met zijn telefoon. De 49-jarige man had ze opgevraagd bij de politie omdat hij zei dat hij ‘zijn ex en zoon niks heeft gedaan’.

De politierechter ging dan ook mee met het verhaal van de man. ,,Ik kan niet anders dan u vrijspreken. Ik heb geen overtuiging dat het zo is gegaan zoals uw ex en haar zoon hebben omschreven.” Ook hoeft hij geen schadevergoeding te betalen van ruim duizend euro die het duo had geëist.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe