Afbeelding ter illustratie. Foto: Shutterstock

Vier jongeren opgepakt voor online opruiing tot rellen in Drentse steden. Wat komt er van zo'n aanklacht terecht?

Afbeelding ter illustratie. Foto: Shutterstock

In Drenthe zijn maandag en dinsdag vier jongeren opgepakt voor opruiing via social media. Ze riepen op tot rellen in verschillende steden. Wat staat hen nu te wachten?

Strafrechtadvocaat Tjalling van der Goot stond in 2019 Jenny Douwes bij. De Friezin werd vervolgd wegens opruiing dat leidde tot de snelwegblokkade bij Dokkom, tijdens de intocht van Sinterklaas in 2018. „Bij opruiing gaat erom dat iemand anderen aanspoort de strafwet te overtreden”, zegt Van der Goot. Moreel verwerpelijk, vindt ook hij. „Al blijft het natuurlijk de vraag in hoeverre iets strafbaar is. Er is een grijs gebied.”

De politie heeft maandag en dinsdag in totaal vier jongeren aangehouden voor opruiing. Ze riepen op tot rellen in Assen, Emmen, Beilen en Meppel. Drie van hen zijn minderjarig. Er is niet bekend gemaakt wat hun leeftijd of woonplaats is. De andere is 20-jarige man uit Meppel.

loading

Wie oprecht zijn onvrede wil uiten over de geldende maatregelen, moet dat kunnen doen. Wanneer wordt een grens overschreden? „Strikt genomen kan een oproep de avondklok te negeren al opruiend zijn”, zegt Van der Goot. „Maar in het geval van de rellen van de afgelopen dagen, zie je ook oproepen tot vernielingen of tot geweld tegen de politie rondgaan.”

‘Een enkeling komt daadwerkelijk demonstreren’

De arrestaties zijn een goede zaak, vindt strafrechtadvocate Meike Lubbers uit Deventer. „Je moet je richten op de mensen die de rellen opzetten of organiseren. Je ziet dat de echte geweldplegers gewoon op het gedoe afkomen. Een enkeling komt daadwerkelijk demonstreren. De rest ziet corona als een excuus.” Volgens Lubbers hoef je het bericht niet eens zelf gemaakt te hebben. Opruiende oproepen actief delen, kan al strafbaar zijn.

loading

Hoe zit dat dan met de straffen voor opruiing? Strikt genomen staat er een maximumcelstraf van drie jaar voor, zegt Lubbers. Al is de realiteit vaak dat het een werkstraf wordt. „Ja, is dat goed? Niet op elke vraag is een antwoord. Zwaarder straffen helpt niet, tonen onderzoeken aan”, zegt Lubbers.

Een jaartje celstraf kan veel relschoppers of opjutters misschien niet eens wat schelen, denkt ze. „Ze denken op de korte termijn, vinden het zelfs wel stoer.” Al staat volgens haar de rechtsstaat niet machteloos. „Een strafblad blijft altijd staan. Dat zal ze op lange termijn zal ze hoe dan ook raken.”

Gevaar

Al schuilt er in alle ophef over de rellen door het hele land ook een gevaar, meent Van der Goot. „Dat in de heftigheid van deze rellen door burgemeesters en andere politici wordt geroepen om zware straffen, kan ik wel begrijpen. Het raakt je, als je het ziet. Al moeten deze handhavers en beleidsmakers wel neutraal blijven. We moeten voorkomen dat we deze jongeren meer toeschrijven dan ze hebben gedaan. Elk geval moet apart worden beoordeeld.”

Het is onduidelijk of de opgepakte jongeren zich voor een (kinder)rechter moeten verantwoorden. Volgens de politie zullen er nog meer mensen worden aangehouden.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu