Vier 'parels' voor Drentse Architectuurprijs

De vakjury van de Drentse Architectuurprijs is eruit. Uit de lijst van 19 voorgedragen projecten, zijn 4 ‘Drentse Parels’genomineerd voor de prijs. Het woord is nu aan het publiek.

Stemmen kan tot donderdag 16 juni op de website www.drentsearchitectuurprijs.nl. Komend weekeinde bezoekt de vakjury de vier genomineerde projecten. Op zaterdag 18 juni wordt in het gloednieuwe Atlas Theater in Emmen de winnaar van de Drentse Architectuurprijs 2016 bekend gemaakt.

Eén ding is zeker. De winnaar bevindt zich op het moment van de prijsuitreiking niet in eigen huis. Opvallend genoeg is het Atlas Theater niet doorgedrongen tot de ‘finale’. Het theater is wel voorgedragen, haalde de zogeheten longlist, maar komt niet voor op de korte lijst met vier genomineerde projecten. Het plein, waaraan het theater is gelegen, is wel genomineerd. ,,De vakjury was unaniem in haar oordeel’’, zegt Sophie Room van de Drentse Architectuurprijs.

De vakjury bestaat uit Aat Vos uit Donderen, Julietta Zanders en Eric van de Kooij, beiden uit Amsterdam. De vier genomineerden zijn: Natuurlodges De Vier Eiken in Wapserveen van dlvz/studio, Raadhuisplein Emmen van Latz en Partner, Schuurwoning in Eelderwolde van architectuurstudio SKA en Onderwijs- en Sportpark Ezinge in Meppel van Atelier Pro.

Cees Bijl, oud-burgemeester van Emmen en sinds kort de Drentse cultuur-gedeputeerde, reikt 18 juni de prijs uit.

De genomineerden

Onderwijspark Ezinge, Meppel

,,Onderwijspark Ezinge is een complex dat vijf verschillende scholen huisvest. Een havo/vwo, vmbo, mbo, een school voor moeilijk lerende kinderen en een school voor moeilijk opvoedbare kinderen zijn hier samengebracht en worden ondersteund door een sportaccommodatie. Ook is er ruimte voor onderwijsgerelateerde bedrijvigheid. De afzonderlijke scholen zijn herkenbaar door de geheel eigen binnensfeer en een eigen schoolhart.  Hoewel de scholen zelfstandig opereren, zijn ze onderling verbonden aan de hand van gedeelde, strategisch geplaatste lokalen voor praktijkonderwijs. Een centraal gelegen watervaltrap langs vides en spannende loopbruggen vormt een ware ‘route architecturale’.’’

Schuurwoning, Eelderwolde

,,Op de grens van Groningen en Drenthe werd door de aanleg van een nieuwe vaarroute een boerderij afgesneden van zijn achterland. Een deel van de opstallen werd meteen na de herbestemming gesloopt, de resterende bebouwing uit het begin van de twintigste eeuw werd verkocht voor bewoning. Het oude voorhuis, met een hals verbonden aan een grote schuur, bleef over. Alleen het oorspronkelijke voorhuis wordt in een nieuwe setting geplaatst met een eigentijdse woonschuur. Daarmee transformeert het voormalige woonhuis tot schuur en vice versa. In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, is daarmee het bijgebouw, op een overtuigende manier, voor het hoofdgebouw geplaatst.’’

Natuurlodges, Wapserveen

,,Wij zochten in dit project naar wederzijdse doordringing en beïnvloeding van natuur en architectuur. Niet bouwen aan of in het landschap, maar mét het landschap. Zo ontstond het ontwerp voor de vakantiewoningen in Wapserveen aan de rand van een Natura 2000-natuurgebied. De locatie grenst aan het Holtingerveld en Oosterzand, natuurgebieden met een unieke geschiedenis. Het project is ontwikkeld in nauwe samenspraak met de Natuur- en Milieufederatie Drenthe, Natuurmonumenten en de provincie. De gevoeligheid van de plek en de zorgvuldigheid waarmee door alle partners in dit project te werk is gegaan, heeft geleid tot een bijzondere uitkomst: de natuur weerspiegeld.’’

Raadhuisplein, Emmen

,,Het Raadhuisplein is een levendig en attractief plein van 26.000 vierkante meter met veel groen en water midden in het centrum van Emmen. Er zijn sundecks, een skatebaan, speeltoestellen en waterpartijen. De combinatie van plein en park, groen en water, fraai gekozen materialen en een spectaculair lichtontwerp blijkt een trekpleister voor bezoekers van alle leeftijden. Om de oostwest-as van het centrum te versterken, werd besloten de drukke Hondsrugweg, die het centrum doorsneed, deels te ondertunnelen. Hiermee werd een grote ruimte op maaiveld-niveau gecreëerd, die beide zijden van het centrum verbindt. Bij het Raadhuisplein is in vele opzichten voor duurzame oplossingen gekozen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.