Vijf arrestaties Hoogeveen voor aanbieden radioactief afval

De politie in Drenthe heeft vijf mannen uit de gemeente Hoogeveen aangehouden voor het aanbieden van radioactief afval.

Afgelopen maandag zijn twee mannen uit de gemeente Hoogeveen van 26 en 33 jaar oud aangehouden omdat ze radioactief ijzerafval via verschillende ijzerhandelaren probeerden te verkopen. Eind augustus werden al drie mannen van 24, 37 en 40 jaar aangehouden voor precies hetzelfde.

Daarnaast is er ook een partij radioactief ijzerafval via een metaalhandel in Hoogeveen aangeboden. De verdenking van de milieupolitie Noord-Nederland en het landelijk Functioneel Parket is dat de drie partijen verband houden met elkaar. Dat vermoeden bestaat ook voor de vijf verdachten die allemaal uit dezelfde plaats in de gemeente Hoogeveen komen.

Volgens Ernest Zinsmeyer van de politie Noord-Nederland is het vooralsnog onbekend om hoeveel kilo radioactief ijzer het precies gaat. ,,We zijn nog volop in onderzoek.’’ De verdachten probeerden via twee kleine ijzerhandelaren van het radioactieve materiaal af te komen. De kleine handelaren hebben geen speciale detectiepoorten. Toen zij het op hun beurt weer aanboden aan grotere bedrijven die wel detectiepoorten hebben, gingen de alarmbellen af. Zinsmeyer: ,,De verdachten hebben bewust radioactief materiaal aangeboden voor geldelijk gewin.’’

Omdat het om radioactief spul gaat is melding gemaakt bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De autoriteiten benadrukken dat er op geen enkele manier gevaar is geweest voor de omgeving van de metaalverwerkingsbedrijven. Het materiaal is alleen gevaarlijk voor mensen die er direct contact mee hebben. De ANVS heeft het radioactieve afgeval gecontroleerd en opgeruimd. De kosten zijn verhaald op de kleinere metaalbedrijven die daarop aangifte hebben gedaan. ,,Deze bedrijfjes waren niet op de hoogte van het feit dat ze dergelijk spul hadden opgekocht.’’

Alle aangehouden verdachten zijn na hun aanhouding verhoord en inmiddels weer op vrije voeten. Twee van hen hebben bekend.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.