Uitkeringsgerechtigde Deva Daniël Luysterburg voert al vijf jaar een kruistocht tegen de gemeente Hoogeveen. De Pessenaar voelt zich zwaar tekortgedaan en eist eerherstel. Daarin gaat hij ver. Te ver, menen velen. Luysterburg verstuurde een ‘poepbrief’, noemde een hoge ambtenaar ‘hoer van Hoogeveen’ en had de primeur van een gemeentelijk gebouwenverbod. Wie is hij?

Achter de ramen van zijn huurwoning in Pesse hangt van boven tot onder vitrage. Ansichtkaarten en knipsels sieren de wanden in de sober ingerichte woonkamer. Op de salontafel liggen twee boeken: De Russische revolutie van Leon Trotski en een boek van de Britse zakenman annex enfant terrible Richard Branson . Bij het raam in de woonkamer staat een computer, als venster op de wereld.

Deva Daniël Luysterburg (46) spreekt bedachtzaam en formuleert onberispelijk. Maar bijna altijd is er een knik in zijn verhaal, waar rede en ratio plaatsmaken voor groteske beweringen en typeringen. Hij noemde Hoogeveen een dictatuur, vergeleek de plaatselijke politiek met een Stasi-regime en betitelde burgemeester Karel Loohuis als een autist.

Wat gebeurt er dan met u?

,,Het is vooral het gevoel dat je door de gemeente totaal niet serieus wordt genomen. Je wordt niet behandeld als een gelijkwaardige gesprekspartner. Het is alleen maar autoritair en repressief.’’

Luysterburg is afgekeurd en krijgt een bijstandsuitkering. Maar de gemeente Hoogeveen vond lange tijd dat hij desondanks best aan de slag kon, tot grote woede van de Pessenaar. Hij eist nu erkenning als ‘slachtoffer van structureel machtsmisbruik en dwangarbeid door de gemeente’, een schadevergoeding van een ton en financiële hulp bij het opzetten van een internetbedrijf. Voor ambtelijk Hoogeveen is de Pessenaar a pain in the ass. Hij bestookt de gemeente met brieven en e-mails, schakelde geregeld de ombudscommissie in en doet zich verbaal gelden aan het loket.

Op social media en internetfora wordt hij vaak verguisd. Maar er zijn ook sympathisanten: mensen die zijn houding en aanpak toejuichen en hem als een voorvechter beschouwen. Zij zien de recente tik op de vingers die de gemeente kreeg van de ombudsman als een bewijs van het ongeduld en onvermogen binnen de ambtelijke organisatie. De ombudsman vindt dat diverse klachten van Luysterburg niet goed zijn afgehandeld.

Burgemeester Loohuis stelde eerder in deze krant dat de gemeente alles in het werk stelt om er op een fatsoenlijke manier met de Pessenaar uit te komen. Om zijn eisen kracht bij te zetten, dreigde Luysterburg onlangs in hongerstaking te gaan. Zo ver komt het niet: onder leiding van een mediator gaat de gemeente opnieuw met hem in gesprek.

Daniël Luysterburg is geboren en getogen in Woensdrecht. Op zijn vijftiende was hij al politiek actief en diverse keren aanwezig bij de protestacties tegen de plaatsing van kruisraketten op de vliegbasis. Hij doorliep het vwo en studeerde twee jaar politicologie in Amsterdam, maar stopte omdat hij niet tevreden was over de kwaliteit van de studie. Na een kort verblijf in Breda verkaste Luysterburg naar Drenthe. ,,Ook voor de rust en de natuur. In Uffelte is dat aardig gelukt, hier niet.”

Waar komen uw weerzin tegen autoriteiten en uw activisme vandaan?

,,Mijn lagere school was heel autoritair. De directeur kwam soms de klas in en begon dan heel hard te schreeuwen. Mijn vader was ook erg autoritair. Ik heb me vrijgevochten. Zowel mijn opa als mijn vader is gemeenteraadslid geweest, voor de KVP en het CDA. Dus dat stond heel ver bij mij vandaan. Ik kom uit een heel braaf gezin, ik was eerst ook helemaal niet assertief.”

Dat veranderde snel. Luysterburg sympathiseerde met de PSP en was op jonge leeftijd al radicaal. ,,Ik zag toen al dat de wereld op krankzinnige wijze wordt bestuurd. Dat is nu actueler dan ooit.”

U heeft een diep wantrouwen jegens de overheid. Leg uit.

,,Hoe meer informatie ik tot me nam, hoe meer ik tot de conclusie kwam dat het systeem nog veel zieker is dan ik al dacht. Bijvoorbeeld grootschalig kindermisbruik door de elite. Dat zijn dingen waarover je niets hoort in het NOS-journaal. Maar ze gebeuren wel en worden in de doofpot gehouden.’’

De elite?

,,Ik bedoel de mensen die het echt voor het zeggen hebben in deze wereld: de miljardairs, het koningshuis, regeringsleiders...”

De wereld is voor u heel zwart/wit?

,,Helemaal niet. Ik zie mezelf als een heel redelijk persoon. In mijn conflict met de gemeente Hoogeveen heb ik vijf jaar lang geprobeerd dat op een redelijke manier op te lossen. Met overleg.”

Had u vroeger een beeld wat u wilde worden?

,,Ik heb me nooit beziggehouden met een beroep of geld verdienen. Daar heb ik de afgelopen jaren veel last van gehad, het is nooit mijn bedoeling geweest mijn hele leven in de bijstand te zitten. Ik heb wel vijf oriëntatietrajecten gedaan. Zo van: wat wil je nou?’’

Dat antwoord heeft hij sinds kort, maar Luysterburg wil er niet mee in de krant. ,,Laat ik dit zeggen: ik heb in de afgelopen zevenenhalf jaar expertise opgebouwd op een bepaald terrein, waarmee ik op internet flink geld kan verdienen.”

U bent 100 procent afgekeurd.

,,Vijftien jaar geleden heb ik op advies van een vriend mijn toevlucht genomen tot een gesprek met een psychiater. Ik dacht: die vindt altijd wat. En dat is gelukt. De afkeuring is sindsdien gerespecteerd door de gemeenten Breda en Westerveld.”

Dat klinkt als een doel op zich.

,,Dat was ook zo. Ik had toen ook al te maken met gemeentelijke terreur. Op dat moment was het noodzakelijk om te overleven. Ik heb in 2001 een tijdje gewerkt, op een callcenter. Ik trok dat niet. Het past gewoon niet bij me. Tja, sommige mensen zijn niet geschikt om te werken, die passen niet in zo’n structuur. Vroeg opstaan en de hele dag bezig zijn...”

U geeft aan dat u een psychische stoornis heeft.

,,Ik wist dat er iets met me aan de hand was, maar niet precies wat. De diagnose zorgde voor duidelijkheid. Je kunt het zien als een persoonlijkheidsstoornis, maar ook als mijn karakterstructuur.”

Mensen verwijten u complotdenken.

,,Mijn ervaring is dat de werkelijkheid meestal erger is dan de ergste complottheorieën. Op dit moment drukt de Europese Centrale Bank elke maand 80 miljard euro. Al dat geld gaat naar de banken. Gewone mensen merken er niets van, maar het is gewoon gelegaliseerde diefstal.”

U heeft een ambtenaar ‘de hoer van Hoogeveen die alle armen naait’ genoemd en dat op internet gezet met haar telefoonnummer erbij. Denkt u na over uw woorden, wat ze kunnen losmaken bij de ontvanger?

,,Ik heb daar geen spijt van en zag geen alternatief. Ik kreeg op dat moment ook geen uitkering, omdat de gemeente met frauduleus knip- en plakwerk mijn vermogen te hoog had berekend. Ik had zoiets van: als je mij pakt, pak ik je terug.”

De kinderen van deze ambtenaar hebben daar veel last van gehad. Doet u dat niks?

,,Dat had ik me niet gerealiseerd, mijn actie was ook niet tegen hen gericht. Dus dat is spijtig. Ik vond het verder zeer geslaagd, omdat het haar heel diep heeft geraakt.’’

Deze actie en de bejegening van ambtenaren van de Sociale Dienst waren voor burgemeester Loohuis aanleiding aangifte te doen tegen de Pessenaar. In mei van dit jaar kreeg Luysterburg zes weken voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd wegens smaad, belediging en poging tot ambtsdwang richting de burgemeester en ambtenaren van Hoogeveen.

Wat zijn op dit moment de afspraken die met u zijn gemaakt?

,,Ik krijg een uitkering zonder dat ik er werk voor hoef te doen. Ik wil een eigen onderneming oprichten. Maar daar is best veel geld voor nodig. Ik vraag de gemeente 100.000 euro. Dat geld kan ik dan in de onderneming steken. Dat bedrag is gebaseerd op vijf jaar van m’n leven die zijn weggegooid. Ik heb moeten vechten met een onwillige overheid en heb heftige emoties moeten doorstaan.”

Hoe staat u tegenover eventuele hulp om verder te kunnen in het leven?

,,Toen ik in Breda woonde, heb ik nog wel een tijdje een therapeut bezocht. Maar op een gegeven moment bereikt de hulp zijn grenzen. Waar ik aan toe ben, is dat de gemeente haar fouten toegeeft. Het leven in de bijstand is uitzichtloos. Ik kom elke maand 200, 300 euro tekort.”

U heeft niet zoiets van: zand erover, we gaan verder?

,,Nee, ik kreeg een aantal jaren geleden die brief van de burgemeester over maatwerk enzovoort. Ik ben toen vreselijk door mijn rug gegaan. Ik heb boven in bed gelegen, kon niet meer opstaan en heb in een kussensloop moeten pissen. Ik heb toen gezworen: ik ga deze strijd winnen.”

Wat moet de gemeente doen om dit tot een goed einde te brengen?

,,De gemeente moet eens redelijk worden. Volgens mij beseffen ze donders goed dat ze fout zitten. Er moet ook politieke verandering komen in Hoogeveen. Op Sociale Zaken moet een drastische reorganisatie plaatsvinden.”

Veel Hoogeveners herkennen het beeld dat u van de gemeente schetst niet. Voelt u zich een roepende in de woestijn?

,,Totaal niet. Ik ben absoluut niet de enige: ik heb contacten met vijf mensen die ook genaaid zijn door de gemeente.”

Het politieke klimaat wordt bepaald in het stemhokje. Stemt u?

,,Ik heb altijd gestemd. Landelijk heb ik de laatste keer Partij voor de Dieren gekozen. Ik ben van plan bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen zelf mee te doen. Met een eigen partij. De werknaam tot dusver is: Partij Tegen Dictatuur. Van de bestaande partijen is niks te verwachten. Het is hier in Hoogeveen een fundamentalistisch christelijk netwerk, dat door de partijen heen loopt en denkt de boel onder controle te hebben.”

Hoe ziet u uw toekomst?

,,Ik kijk er zelf ook wel van op dat ik nu geld verdien aan soms immorele bedrijvigheid. Maar ik wil nu rijk worden, ik wil uit deze situatie komen.”

Dus u bent nu zelf ook een slaaf van het grootkapitaal.

,,Ik heb nooit gezegd dat ik niks met geld te maken wil hebben. Ik geef toe dat het paradoxaal is wat ik doe. Maar er is wel een verschil tussen iemand die uit de armoede wil raken en bijvoorbeeld het koningshuis, dat 13 miljard heeft. Ik vind niet dat ik mijn principes aan de kant zet. Ik heb er ook spiritueel veel mee gedaan.”

Stel dat u geld heeft, wat is dan uw toekomstdroom?

,,In Zuid-Frankrijk wonen en lekker op een naaktstrand liggen.”

U wilt uw geld dan niet investeren in ideële doelen?

,,Op een gegeven moment zeker wel. Maar het gaat er nu in eerste instantie om dat ik mezelf uit de modder omhoog trek.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe