Vijf vragen: hoe veilig zijn de restanten van de voedselbank?

Een man uit Emmen beweert dat hij in het ziekenhuis is beland nadat hij voedsel heeft gegeten dat afkomstig is van de voedselbank. Hoe veilig zijn die producten eigenlijk?

Hoe komt de voedselbank aan voedsel?

De producten die de voedselbank krijgt, zijn altijd gratis. Het meeste is afkomstig van bedrijven die het anders zouden vernietigen vanwege bijvoorbeeld een etiketfout of overproductie. Ook krijgt de voedselbank eten van supermarkten, distributeurs en via inzamelingen.

Emmenaar ‘kotsmisselijk’ na eten van blik snert van Voedselbank
Lees verder

Wie controleert de voedselbank?

De voedselbank wordt gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Incidenteel voert het NCVWA steekproeven uit, voornamelijk wanneer zij klachten krijgen over de voedselkwaliteit. Daarbij meldt NVWA dat zij slechts toezichthouder zijn en dat de voedselbank zelf verantwoordelijk is voor de producten die ze uitdelen.

Deelt de voedselbank voedsel uit dat over datum is?

Ja, dat gebeurt bij de lang houderbare producten. Deze vallen onder de THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot). Denk hierbij aan bloem, macaroni, koffie en ingeblikt voedsel. De producten met dit label kunnen nog wel worden verdeeld zonder enige gezondheidsrisico's. De houdbaarheidsdatum van (dag-)verse producten wordt strikter aangehouden. Dit wordt de TGT-datum (Te Gebruiken Tot) genoemd. Als deze datum verlopen is, deelt de voedselbank het voedsel niet meer uit. Voorbeelden hiervan zijn vers vlees, vis en dagverse zuivel.

Wat zijn de gevolgen van het eten van voedsel dat over datum is?

Wanneer lang houdbare prodcuten over datum zijn, heeft dit nauwelijks gevolgen voor de gezondheid. Voor (dag-)verse producten is dat een heel ander verhaal. Volgens het Voedingscentrum ligt een voedselvergiftiging op de loer wanneer je deze verse producten na de houdbaarheidsdatum nog eet. Bacteriën als salmonella en E. coli spelen hier een rol bij. Hoe ziek je hiervan wordt, ligt aan je weerstand. Symptomen van een voedselvergiftiging ziijn bijvoorbeeld hoofdpijn, overgeven en diarree.

Kun je overlijden aan bedorven voedsel?

Ja, dat kan. Vooral voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en oudere mensen kan een voedselvergiftiging gevaarlijk zijn. Volgens het Voedingscentrum zijn het dan met name de indirecte gevolgen van een voedselvergifting die gevaarlijk zijn, zoals uitdroging die kan onstaan door diaree. Mensen met een goede weerstand zullen hier veel minder last van hebben.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.