Vijf vragen over Eelde als dronecentrum

Eelde wordt het eerste Europese vliegveld waar vliegen met drones is toegestaan. Vliegen de kleine machines ons binnenkort om de oren? En waarom is juist Eelde het centrum geworden? Vijf vragen over de DroneHUB GAE.

Wat merken we in de omgeving van Eelde van de drones?

Volgens Airport Eelde zal dat voorlopig heel beperkt zijn. De integratie van drones in het vliegveld gaat in stappen. Er dienen eerst tussen alle partijen afspraken gemaakt te worden.

GAE laat weten dat het vliegen met een drone geen doel op zich is. De eerste vluchten worden verwacht in maart 2018. Dat zal eerst op de luchthaven zijn. Later mogelijk in wijdere omgeving.

Er zijn vast meer plekken waar met drones getest wordt. Wat is het bijzondere hier?

Ook op andere plekken als bijvoorbeeld Twente Airport is een ontwikkel-, opleidings-, en testcentrum voor drones. Het bijzondere aan de DroneHUB GAE is dat het vliegen met drones gebeurt op een plek waar ook grote vliegtuigen vliegen. Er ontstaat een samenwerking met de Luchtverkeersleiding Nederland.

Het luchtruim bij Eelde zou perfect zijn voor innovatie en ontwikkelingen, mede omdat er voldoende ruimte is.

Eelde was al een les- leer- en testcentrum voor drones, maar het meeste moest inpandig gebeuren. Buiten vliegen was niet toegestaan. Binnenkort wel en daarmee is Eelde de eerste gecontroleerde luchthaven in Europa waar dat is toegestaan.

Deze drone werd maandagochtend gepresenteerd. Foto: DvhN

Wat voor drones gaan vliegen vanaf het centrum?

In het begin zullen het vooral kleine drones zijn. Later volgen er mogelijk grotere. Airport Eelde kan hier nog niet al te veel over zeggen. Veel hangt af van de afspraken die de komende tijd gemaakt worden.

Voor welke toepassingen worden drones gebruikt in de toekomst?

Dat zijn er heel veel. Drones kunnen onder meer gebruikt worden als er snel medische hulp nodig is. Ze kunnen medicijnen brengen of zelfs medische apparatuur. Onlangs werd bekend dat er van en naar Schiermonnikoog testvluchten gehouden gaan worden met levering van medicijnen.

Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld pakketvervoer, vogelverjaging of inspecties van vliegtuigen, windmolens en andere grote objecten.

Hoe groot is het risico dat ze neerstorten?

Dat is volgens Groningen Airport Eelde zeer klein. Bij de DroneHUB GAE wordt alleen met gebrevetteerde piloten en professionele drone-operators gewerkt die met goedgekeurde drones vliegen. Veiligheid staat hierbij voorop, stelt GAE.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.