Vijf vragen over de MotoGP

Het TT-feest gaat woensdagavond van start met als hoogtepunt de MotoGP op zondag. Maar wat is de MotoGP eigenlijk?

1. MotoGP, wat betekent dat nou?

De letterlijke betekenis van de motorwegwedstrijd is 'grand prix', oftewel wereldkampioenschappen motorracen. Aan deze race mogen alleen maar voertuigen meedoen die een motorinhoud hebben tot 1000cc. De MotoGP-klasse maakt sinds 2002 onderdeel uit van de officieel erkende wereldkampioenschap wegracen die door de Fédération Internationale de Motocyclisme wordt georganiseerd.

2. Wanneer is de MotoGP in het leven geroepen?

De motorwegwedstrijd bestaat al vanaf 1949. In die tijd reden alleen maar tweewielers tot 500cc. De wedstrijd werd in het leven geroepen om aan de behoefte van straatraces te voldoen en om een beeld te geven van hoe de technologie op het gebied van motorcross zich ontwikkeld had.

3. Is het TT Circuit belangrijk voor de MotoGP?

Het circuit van Drenthe is van historisch belang voor de wereldkampioenschappen motorcross. Het is de enige racebaan die vanaf het begin in 1949 bij de MotoGP betrokken was. Tot 2015 werd de TT op de laatste zaterdag van juni gereden. Dat is vanaf 2016 verschoven naar zondag. 

4. Welke grote motorproducenten doen mee aan de MotoGP?

De grote namen uit de motorindustrie zijn verdeeld in twee groepen: de Japanners en de Italianen. Onder de eerste vallen Honda, Yamaha, Kawasaki en Suzuki, terwijl de Italianen worden vertegenwoordigd door Ducati en Aprilla.  

5. Wie zijn de helden van de MotoGP?

Zoals bij de motorproducenten, zijn ook de winnende racers verdeeld over twee groepen: de Spaanse helden en de Italiaanse winnaars. Hierbij vallen vier namen op, waarvan Valentino Rossi de enige Italiaan is. De Spanjaarden zijn Jorge Lorenzo, Marc Marquez en Dani Pedrosa. Van het viertal toppers was Jorge Lorenzo vorig jaar nog de beste. Hij won zeven van de 18 races in 2015. Pedrosa was met zijn vijf overwinningen goed voor een tweede plaats, gevolgd door Rossi die viermaal als eerste over de eindstreep ging. In Assen is de Italiaan het lokale idool. Hij eindigde op het TT Circuit zes keer als eerste.

Lees alles over de TT op onze TT-pagina
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.