Vijf vragen over de apothekerskwestie in Annen

Is een bezorgdienst de oplossing in de apothekerskwestie van Annen? Minister Schippers van Volksgezondheid daar naar kijken. Maar wat is nou eigenlijk het probleem in Annen?

Wat is er aan de hand in Annen?

Inwoners van Annen moeten hun medicijnen halen bij de apotheek in Zuidlaren, terwijl mensen uit Anloo of Spijkerboor gewoon bij hun dokter in Annen terecht kunnen. Dat komt doordat huisartsen geen medicijnen mogen leveren als er binnen 4,5 kilometer een ‘echte’ apotheek is.

Hoe zit het met de regeltjes?

Huisartsen krijgen geen vergunning voor het verkopen van medicijnen wanneer hun potentiële patiënten binnen 4,5 kilometer van een apotheek wonen. Maar mocht de afstand meer dan 3,5 kilometer zijn, dan kán de minister een vergunning verstrekken wanneer dat in het belang is van de geneesmiddelenvoorziening. In het geval van Annen is dat 4 kilometer. PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert wil daarom dat de minister alsnog een vergunning verstrekt aan de huisartsen in Annen. Maar volgens Schippers is dat ,,niet in het belang van de geneesmiddelenvoorziening’’, omdat Zuidlaren met het openbaar vervoer goed is te bereiken.

Waarom is het een probleem?

Huisartsen in een krimpregio zien hun patiëntenbestand kleiner worden en daarmee krijgen ze ook minder brood op de plank. Met de verkoop van medicijnen kunnen ze dat compenseren. Maar in Annen krijgen huisartsen geen vergunning om een zogenoemde ‘apotheekhoudende huisarts’ te worden. Onlangs verliet Eric Swart de huisartsenpraktijk in Annen omdat het ministerie van Volksgezondheid weigert om een vergunning voor zijn apotheekhoudende huisartsenmaatschap te verstrekken. Hierdoor komt de huisartsenzorg in krimpregio’s zoals Annen in het geding.

En wat betekent het voor de patiënten in Annen?

Als de huisartsen verdwijnen, dan heeft gevolgen voor de beschikbare basiszorg en de leefbaarheid in het dorp. Daarnaast moeten patiënten uit Annen naar Zuidlaren. Met name voor ouderen is dat een probleem. Zij zijn minder mobiel en moeten met de bus naar Zuidlaren.

Hoe kan de apothekerskwestie worden opgelost?

De minister kan een wetswijziging doorvoeren waardoor niet de woonplek van de patiënt het uitgangspunt is voor medicijnverkoop, maar de locatie van de huisartsenpraktijk. In dat geval is het probleem in Annen verholpen. Daarnaast kan ze de regels voor apothekers aanpassen. De meest simpele optie is een bezorgdienst die de medicijnen bij de mensen thuis aflevert. Maar daarover maakt Kamerlid Agnes Wolbert zich zorgen. In een motie die ze vandaag indient schrijft Wolbert dat ze wil weten hoe in dat geval veilig medicatiegebruik kan worden gewaarborgd omdat een huisarts of apotheker ook een adviesfunctie heeft.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.