Vijf vragen over de nieuwjaarsduik

Op nieuwjaarsdag springen waarschijnlijk een recordaantal Nederlanders het ijskoude water in. Het water is dit jaar namelijk niet zo koud als andere jaren. Volgens Weeronline is het zeewater sinds 2010 niet zo warm geweest (een graad of 9).

Waar vond de allereerste nieuwjaarsduik plaats?
Het is inmiddels een traditie in Nederland om op nieuwjaarsdag het koude water in te rennen, maar oorspronkelijk komt het ‘winterzwemmen’ uit Canada. Daar waren speciale ‘polar bear clubs’. Eens in de zoveel tijd organiseerden de Canadezen dan een ‘polar bear plunge’ waarbij ze massaal een korte tijd het koude water indoken. Meestal werden deze winterduiken georganiseerd om geld op te halen voor een goed doel, zoals nu vaak nog gebeurt in Nederland.

Aan de eerste ‘New Year’s Dip’ in 1920 deden slechts vijf zwemmers mee, maar langzaam groeide dit evenement uit tot een jaarlijkse traditie. Jaarlijks doen nog zo'n 2000 mensen mee.

Hoe ontstond de nieuwjaarsduik in Nederland?
Veertig jaar na de Canadese duik, werd de eerste nieuwjaarsduik ook in Nederland gehouden. In Zandvoort organiseerde zwemtrainer Ok van Batenburg de eerste nieuwjaarsduik. Vijf jaar later werd nog een nieuwjaarsduik gestart door ex-kanaalzwemmer Jan van Scheijndel in Scheveningen. Hier deden echter maar zeven zwemmers aan mee. Inmiddels is dit evenement uitgegroeid tot de grootste nieuwjaarsduik van Nederland met jaarlijks zo'n 10.000 deelnemers.

Hoe werd de nieuwjaarsduik zo populair?
Unox verwacht dit jaar 51.000 deelnemers aan hun nieuwjaarsduiken. De worstenfabrikant sponsort het evenement sinds 1998 en krijgt zo gratis publiciteit door hun herkenbare oranje muts.

Maar de winterse duik werd vooral bekend na het zogenaamde ‘Telegraaf meisje’. Op twee januari in 2009 prijkte een mooi blond meisje op de voorpagina van de krant, waarna op internet een zoektocht losbarstte. Wie was dit meisje?

De volgende dag publiceerde de krant een interview met de destijds 17-jarige Luca Prins en sindsdien staat elk jaar een grote foto op de voorpagina van de Telegraaf van een schaars geklede dame die meedoet aan de nieuwjaarsduik.

Nieuwjaarsduik 'Ganzeduik' in Coevorden

Is een nieuwjaarsduik gezond?
Voor gezonde mensen is winterzwemmen goed. Het contact met het koude water maakt endorfines vrij in het lichaam wat een euforisch gevoel geeft en veel energie. Bovendien verhoogt het contact met het koude water de weerstand en stimuleert het de bloedsomloop.

Zwemmen in koud water vergt echter ook een inspanning die vergelijkbaar is met topsport. Voor risicogroepen is het af te raden om mee te doen aan de nieuwjaarsduik. Het hart gaat bijvoorbeeld sneller kloppen bij kou en de bloeddruk gaat omhoog. Wie last heeft van hart- en vaatziekten of een hoge bloeddruk behoort tot de risicogroep.

Waar kan ik mee doen?
In Groningen en Drenthe vinden 13 nieuwjaarsduiken plaats. Zie het kaartje hieronder om te kijken waar de dichtstbijzijnde nieuwjaarsduik bij u in de buurt plaats vindt. Klik op de oranje stippen om meer informatie te zien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.