Het Drentse Landschap breidt haar bezit mogelijk flink uit met de aankoop van monumenten in Veenhuizen.

Wat is er aan de hand in Veenhuizen? Vijf vragen over de verkoop van 80 monumentale panden

Het Drentse Landschap breidt haar bezit mogelijk flink uit met de aankoop van monumenten in Veenhuizen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Stichting Drents Monument en Erfgoedvereniging Bond Heemschut trekken aan de bel over de verkoop van 80 monumentale panden in Veenhuizen. Ze zijn bang dat de panden, nu nog in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf, worden verkwanseld door partijen met mooie praatjes. Wat is er in Veenhuizen precies aan de hand? Vijf vragen.

Wat wordt verkocht in Veenhuizen?

Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van een groot aantal panden en gronden in Veenhuizen. Maar het rijk wil gebouwen die geen rijksdoel meer dienen, zoals het huisvesten van ambtenaren, afstoten. De gevangenissen en agrarische gronden blijven bijvoorbeeld nog wel in het bezit van de overheid. In de verkoop gaat 70 hectare grond, met daarop 80 monumentale panden.

Tot wanneer kunnen biedingen worden uitgebracht? En hebben zich al gegadigden gemeld?

Uiterlijk vrijdag 15 januari 2021 kunnen biedingen worden uitgebracht. Op 19 maart 2021 wordt volgens de planning van het Rijksvastgoedbedrijf duidelijk met welke partij de overheid in zee gaat.

Sinds november 2019 loopt de verkoopprocedure van het Rijksvastgoedbedrijf. Stichting het Drentse Landschap toonde samen met Stichting BOEi, gespecialiseerd in herbestemming en restauratie van cultureel erfgoed, en de Nationale Monumentenorganisatie al interesse.

Ook andere partijen hebben belangstelling getoond, meldt het Rijksvastgoedbedrijf op zijn website. Daarom is een openbare verkoopprocedure gestart. Het Rijksvastgoedbedrijf wil zo lang de procedure loopt niets zeggen over de gegadigden.

Waar maakt Stichting Drents Monument en Erfgoedvereniging Bond Heemschut zich precies zorgen over?

De twee partijen zijn bang dat de monumenten in Veenhuizen worden verkwanseld door partijen met mooie praatjes. „Als het een commerciële partij wordt, kan het lastig zijn de oorspronkelijk gemaakte afspraken te handhaven”, zegt Louwe Dijkema, voorzitter van Stichting Drents Monument.

De Erfgoedvereniging Bond Heemschut wijst naar de situatie bij Paleis Soestdijk, dat via dezelfde constructie is verkocht. Een consortium won de gunning, nu ligt er een plan voor nieuwbouw en mogelijk 700.000 bezoekers per jaar. Uit de omgeving is daar veel kritiek op.

Stichting Drents monument ziet graag dat een goed toegeruste maatschappelijke organisatie het geheel verzorgt, bijvoorbeeld Stichting het Drentse Landschap.

„Iemand kan een prachtig plan schrijven. Maar ze kunnen zich ook verrekenen”, zegt Dijkema. Hij doelt op het feit dat sommige monumenten in slechte staat zijn en gaten in het dak hebben. „Stichting het Drentse Landschap weet als geen ander, hoe monumenten in hun oorspronkelijke staat terug te brengen.”

Wat voor invloed heeft de verkoop op een eventuele Unesco Werelderfgoedstatus?

In juni of juli 2021 wordt in het Chinese Fuzhou vergaderd over de toekenning van een Werelderfgoedstatus voor vier voormalige koloniën van Weldadigheid in Nederland en België. Het betreft Frederiksoord, Wilhelminaoord, Veenhuizen en het Vlaamse Wortel. Drie andere koloniën dingen al niet meer mee, omdat zij niet gaaf genoeg zijn voor een erfgoedstatus, volgens adviseurs van Icomos, een adviesorgaan van Unesco.

Woordvoerder Loek Houtepen van het Rijksvastgoedbedrijf zegt dat het verkoopproces los staat van de nominatie. ,,Voor Unesco maakt de eigendomssituatie niet uit. Maar de nominatie en de daarmee samenhangende voorwaarden zijn bekend bij de geïnteresseerde partijen.”

Wat betekent de verkoop voor de huurders van de panden?

Een voorwaarde bij verkoop, is de overname van de huidige huurcontracten van de panden.

Maar daar maakt Stichting Drents Monument zich niet zoveel zorgen over. „Alhoewel je het aan de andere kant nooit helemaal zeker weet”, zegt Dijkema. Het is volgens hem vooral belangrijk dat de toekomstige verhuurder en huurders goed met elkaar samenwerken om de economische structuur te versterken in Veenhuizen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu