Vijf vragen over de werkzaamheden op de A28

Foto: ANP

Tussen De Punt en Haren ontstaan op de A28 de laatste dagen files. Dat komt door wegwerkzaamheden die Rijkswaterstaat uitvoert.

Wat is er aan de hand

Rijkswaterstaat voert groot onderhoud uit op de A28 tussen Groningen en Assen. Rijkswaterstaat heeft bewust gekozen om een groot deel van het werk in de zomervakantie uit te voeren, omdat er dan minder verkeer op de weg is. Maar de vakantie is afgelopen en de werkzaamheden zijn nog niet klaar.

Wat gebeurt er

De A28 is door het intensieve gebruik tussen Assen en Groningen aan groot onderhoud toe. Voegen in het wegdek bij bruggen en viaducten worden hersteld, en het asfalt moet worden vervangen, ook van een aantal op- en afritten, die worden dan tijdelijk afgesloten.

Hoe ontstaan die files

Op dit moment zijn de rijbanen richting Groningen vanaf De Punt tot Haren versmald en opgesplitst. de maximumsnelheid is teruggebracht naar 70 km/h. Daar komt bij dat het verkeer op de N34 vanuit Zuidlaren bij De Punt ook moet invoegen op die versmalde rijstroken. En dat levert vooral tijdens de drukke spits problemen op.

Hoe lang duurt het nog

De werkzaamheden richting Groningen tussen De Punt en Haren moeten op 9 september klaar zijn. Daarna is tot 18 september hetzelfde stuk richting Assen aan de beurt. Als laatste wordt het traject tussen De Punt en de brug over het Noord-Willemskanaal aangepakt. Op 4 oktober moet alles klaar zijn.

Kan ik de huidige files omzeilen?

Dat valt natuurlijk altijd te proberen. Automobilisten uit Assen zouden op de A28 de afslag Vries kunnen nemen en via de N386 en de Groningerstraat binnendoor via Eelde naar Groningen rijden. Ook automobilisten op de N34 kunnen die route nemen. Ze moeten dan bij Zuidlaren de afslag Tynaarlo nemen. Een andere mogelijkheid is om vanaf de N34 via Zuidlaren, Midlaren en Noordlaren richting Haren en Groningen te rijden. Vraag blijft natuurlijk of die sluiproutes ook tijdwinst opleveren.

menu