Vijf vragen over het maaien van sloten

Terwijl het Waterschap Drents Overijsselse Delta de sloten een maand eerder maait door de zachte winter, blijft Waterschap Hunze en Aa’s gewoon op schema. Marco Bos van Hunze en Aa’s legt uit hoe dat zit.

Waarom worden de sloten gemaaid?

,,Het wordt inmiddels weer warmer en daardoor gaan waterplanten sneller groeien. Op het moment dat je sloten helemaal niet zou maaien, raakt een sloot compleet overwoekerd. Als er te veel overwoekering is, kan het water niet meer weg en is er dus geen doorstroming. Dat kan voor wateroverlast zorgen, want voor een goed waterpeil is het belangrijk dat het water ook weer uit een gebied kan stromen."

Hunze en Aa’s maait niet vroeger dit jaar?

,,Wij zitten nog steeds op het zelfde schema als de laatste paar jaar. We beginnen over twee weken met maaien. Je ziet wel dat de groei van de planten met dit weer hard gaat, maar het is niet zo erg dat het nu al noodzakelijk is om te maaien. Als we over twee weken beginnen is er nog niet te veel overwoekering. We zijn nu nog bezig met het herstellen van de maaipaden waar de tractors over rijden, dat is over ongeveer anderhalve week klaar."

,,Waarom Waterschap Drents Overijsselse Delta wel eerder is begonnen met maaien, durf ik niet te zeggen. Misschien heeft het te maken met het soort grond in de gebieden, maar dat weet ik niet zeker. We zien bij ons ook dat het nu hard gaat, maar er hier is geen noodzaak om eerder te maaien."

Hoe gaat dat maaien in z'n werk?

,,We gebruiken verschillend materieel dat we aan tractors hangen, die over de maaipaden langs de sloot rijden. We gebruiken onder meer een maaikorf waarmee we de begroeiing van de bodem schrapen. Daarnaast wordt natuurlijk ook de zijkant van sloot gemaaid."

Lopen dieren daarbij geen gevaar?

,,We houden ons strict aan de flora- en faunawetten. We werken met ervaren mensen die daar bovenop zitten. We maaien altijd eerst aan één kant, zodat dieren tijdig weg kunnen vluchten. Het wil bijvoorbeeld nog wel eens voorkomen dat er een reetje aan de kant van de sloot ligt. Onze machines maken zoveel lawaai dat zo’n dier zich tijdig uit de voeten maakt."

Hoe lang wordt er gemaaid?

,,Het hangt van de mate van begroeiing af hoe lang het maaien duurt. We hebben ongeveer 7000 kilometer sloot in ons gebied dat moet worden gemaaid, dus daar zijn we wel even mee bezig. Later doen we dat nog een tweede keer in de zomer."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.