Vijftig bewoners stellen gemeente aansprakelijk voor verzakte huizen in Roden

Vijftig huiseigenaren in de wijk Middenveld in Roden hebben de gemeente Noordenveld aansprakelijk gesteld voor de schade aan hun woningen.

Behalve de gemeente hebben de bewoners ook de aannemer Koen Meijer uit Veendam aansprakelijk gesteld voor de schade.

Die voerde ruim een jaar lang rioleringswerkzaamheden uit in de wijk, waarbij veel grondwater is weggepompt. Volgens de huiseigenaren zijn mede daardoor de huizen verzakt en zijn er scheuren in gevels en muren ontstaan.

Opdrachtgever

De gemeente is de opdrachtgever van de vervanging van de riolering en is daarom verantwoordelijk voor de werkzaamheden en de controle daarop, menen de bewoners.

De aannemer is de uitvoerder en is daarom ook aansprakelijk gesteld.

Dinsdagavond is er een inloopbijeenkomst in het Fletcherhotel in Roden, waar bewoners op de hoogte worden gebracht van de stand van zaken.

Daar zal ook het waterschap Noorderzijlvest een presentatie geven over grondwater(onttrekking).

Klankbordgroep

Yvonne Arnst, voorzitter van de klankbordgroep die namens getroffen wijkbewoners het contact onderhoudt met gemeente en waterschap, zegt dat de vijftig bewoners op voorhand de gemeente en de aannemer aansprakelijk hebben gesteld voor de schade.

,,Extern onderzoek moet uitwijzen wat daadwerkelijk tot de verzakkingen heeft geleid.”

Daarom wachten alle partijen in Roden met spanning op de uitkomsten van het onderzoek van het ingenieursbureau Crux. Dat moet uitwijzen of de rioleringswerkzaamheden funest zijn geweest voor de woningen.

Of dat het een combinatie is geweest met de droge zomer, die de grondwaterstand zou hebben verlaagd. En vooral: wie is verantwoordelijk en op wie kan de schade worden verhaald? Eind januari verwacht Crux met het onderzoek naar buiten te komen.

Tonnen schade

De schade in Roden loopt ondertussen in de vele tonnen. Twee koopwoningen zijn onbewoonbaar verklaard en gestut aan binnen- en buitenkant. Beide families wonen al enige tijd in een vakantiewoning in de bossen van Norg.

De keuken en bijkeuken van een derde woning worden van binnen gestut. In acht woningen in de wijk zijn meetbouten geplaatst om verzakkingen en scheuren te monitoren.

De ellende in Roden lijkt zich niet te beperken tot de wijk Middenveld. Zo heeft woningcorporatie Woonborg scheuren aangetroffen in gevels van haar huurhuizen in de wijk Roderveld. Woonborg laat daar vervolgonderzoek doen.

De woningcorporatie heeft haar huizen in de wijk Middenveld ook gecontroleerd. Daar zijn geen ernstige afwijkingen geconstateerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.