Vliegschool Eelde gaat trainen in Spanje

John Hayward, directeur van de KLM Flight Academy Eelde bij een van de lestoestellen. Foto: DvhN Archief

De KLM Flight Academy in Eelde heeft een nieuw buitenlands trainingscentrum gevonden. In Zuid-Spanje.

Directeur John Hayward van de KLM Flight Academy houdt nog een slag om de arm. ,,Het contract met het nieuwe vliegopleidingscentrum is nog niet getekend. Maar als alles goed gaat, vliegen de eerste studenten voor de zomer in Spanje.”

Waar in Zuid-Spanje het nieuwe trainingscentrum komt wil Hayward pas zeggen als de handtekeningen zijn gezet.

Jerez

Een bekend opleidingscentrum in Zuid-Spanje zit in Jerez de la Frontera, tussen Gibraltar en Sevilla. Hier worden op piloten opgeleid van onder meer British Airways, Emirates, Flybe, Qatar Airways en Vueling.

De Flight Academy in Eelde zit dringend verlegen om een oefencentrum waar studenten het vliegen op een eenmotorige toestel leren. Het contract met vliegschool in Phoenix in de Amerikaanse staat Arizona liep op 1 april af.

,,De studenten die daar al vlogen kunnen dit deel van de opleiding er afmaken”, zegt Hayward.

Lufthansa

De KLM vliegschool moest vertrekken uit Amerika, omdat het Lufthansa de instructeurs en vlieguren in Phoenix zelf nodig had. De KLM maakte daar gebruik van het trainingscentrum van de Duitse vliegmaatschappij.

De vliegschool kan vanwege het weer niet alle studenten in Nederland laten vliegen. Vandaar dat ze voor het eenmotorig deel, waar onder meer op zicht gevlogen wordt, uitwijkt naar warme landen met goed vliegweer.

Lelystad

Om de nood tot de zomer te lenigen wijkt de vliegschool tijdelijk uit naar Lelystad Airport. Dat is de thuishaven van de Martinair vliegschool, waarmee de Flight Academy sinds enige tijd nauw samenwerkt. Hayward is ook directeur van vliegschool van Martinair.

Twaalf studenten uit Eelde krijgen in Lelystad les op de eenmotorige toestellen van de Martinair school.

Twee van die toestellen waren aanvankelijk op Eelde gestationeerd voor de vlieglessen, maar ze zijn terug gegaan naar Lelystad.

,,Organisatorisch was het allemaal moeilijk voor elkaar te krijgen. Daarom hebben we besloten de studenten op Lelystad te laten vliegen. Daar hebben we de beschikking over vier lestoestellen”, legt Hayward uit.

Tweemotorig

Het tweemotorige deel van de studie blijft wel op de luchthaven in Eelde.

De KLM Flight Academy neemt jaarlijks 60 nieuwe studenten aan voor de tweejarige opleiding voor verkeersvlieger. Sinds vorig jaar zit de vliegschool weer in de lift met het aantal studenten.

Dat komt omdat studenten weer een lening bij de ABN Amro kunnen afsluiten voor de forse opleidingskosten van 122.000 euro. Na hun opleiding in Eelde stromen de meeste afgestuurde piloten door naar de KLM.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe