Vliegtuigbom Roden ligt 3 meter onder riool

De vliegtuigbom die dinsdagmiddag in Roden werd gevonden, ligt op bijna 5 meter diepte , 3 meter onder een riool.

Dat maakte burgemeester Klaas Smid bekend tijdens een persconferentie. Hij spreekt van opluchting, omdat er nu duidelijkheid is over de bom, waar al geruime tijd naar werd gezocht.

Wat voor bom?

Het is nog niet bekend wanneer de bom onschadelijk wordt gemaakt en wat dat precies voor gevolgen heeft voor omwonenden. Dat komt omdat eerst onderzocht moet worden wat voor soort bom het betreft. Smid verwacht daar eind van de week meer duidelijkheid over.

Het explosief ligt op zo'n 7 meter afstand van de plek die was aangegeven uit overlevering, ten noorden van de Albertsbaan in het centrum van Roden. Op 4 juli startte onderzoeksbedrijf Leemans het onderzoek naar de bom, die een Engelse bommenwerper op 24 oktober 1941 per ongeluk boven Roden dropte.

Diep

Dat het zo lang duurde voor de bom is gelokaliseerd komt doordat hij behoorlijk diep ligt. Een ondergrond van klei, zoals in Roden, remt veel minder af dan zand. Door de gladde klei zakt de bom dus dieper in de bodem.

De bom zou een 500-ponder zijn van Engelse makelij. De Explosieven Opruimingsdienst komt dat later deze week checken, zodra de bom verder is vrijgelegd. Er wordt een kraag omheen gelegd en een deel van het riool wordt afgekoppeld.

Laconiek

Burgemeester Smid stelt dat het risico niet groter is dan de afgelopen zeventig jaar dat het explosief er heeft gelegen.
Omwonenden reageren laconiek. Slapen doen ze er niet minder om, zeggen ze vooral.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.