Vliegtuigbommen IJsselmeer worden in Assen opgeblazen

De vier zware bommen uit Engelse gevechtsvliegtuig dat bij Lemmer geborgen is worden donderdagmiddag in Assen tot ontploffing gebracht.

Dat gebeurt op het militaire oefenterrein De Haar, pal naast het TT Circuit. Het gaat om vier 500-ponders die onlangs uit het wrak van een Vickers Wellington-bommenwerper zijn gehaald. Die stortte in de nacht van 8 op 9 mei 1941 neer in het IJsselmeer, ongeveer vijf kilometer van Oudemirdum. Een Duitse jager schoot het Engelse vliegtuig met Poolse bemanning uit de lucht.

Alle bemanningsleden kwamen om. Drie zijn destijds gelijk geïdentificeerd en begraven, de andere drie werden vermist. Bij de berging zijn stoffelijke resten van deze bemanningsleden aangetroffen. Ze worden momenteel onderzocht door de identificatiedienst van Defensie in Soesterberg.

Bommen en brokstukken

Voor de berging is een ijzeren bak van 34 bij 23 meter in het IJsselmeer geplaatst. Het water werd uit deze bak gepompt en zo kwamen de resten van vliegtuig en de bommen boven water. Behalve vier 500-ponders zou de Wellington ook nog drie 250-ponders aan boord hebben gehad. Die zijn niet aangetroffen.

Wel vonden de bergers enkele brandbommen en honderden onderdelen en brokstukken. Zo kwam een koptelefoon met de naam van een Pools bemanningslid naar boven en het identificatienummer van het vliegtuig dat deel uitmaakte van het Poolse 305 RAF Squadron. De bommenwerper was op weg van Nottingham naar Bremen en is op de heenreis neergeschoten.

De bergers zijn deze week bezig de bodem net buiten de ijzeren bak af te speuren naar brokstukken. Maandag vliegt een Lancaster-bommenwerper als eerbetoon over de bergingsplaats.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.