Vlog: Rosa infiltreert bij... CDA in Hoogeveen (+recensie)

Zijn er bitterballen en was er nog wat te lachen? Verslaggever Rosa Timmer loopt politieke bijeenkomsten af en vlogt hierover op www.dvhn.nl Dit keer was ze bij minister Ferdinand Grapperhaus die Hoogeveen trakteerde op een zeer serieus verhaal.

Wat en waar:

Minister van Veiligheid en Justitie Ferdinand Grapperhaus gaf 7 maart een speech over veiligheid in de Tamboer in Hoogeveen.

Voor wie:

Iedereen is welkom, maar het staat logischerwijs vol met CDA-leden. Mooie bijkomstigheid zijn een stuk of acht jongeren. Zij mogen nog niet stemmen, maar stellen goede vragen over cybercriminaliteit. Het zijn de enige vragen waarbij Grapperhaus een beetje hapert.

Bobo-gehalte:

Dat is redelijk hoog. Gespot zijn onder meer de burgemeester van Assen Marco Out, burgemeester van Hoogeveen Karel Loohuis, Statenlid Henk Reinders (CDA), wethouder Erik Giethoorn (CDA) en natuurlijk minister Ferdinand Grapperhaus himself. Al is er vlak voordat Grapperhaus op het podium komt nog wel even paniek bij de organisatie. Op de powerpoint wordt hij aangekondigd als ‘Ferd’ Grapperhaus. Dat is de naam van de wijlen vader van de minister, voormalig staatssecretaris van Financiën. In allerijl wordt dit na enig zoeken op Wikipedia aangepast, met het vergoelijkende excuus dat ‘Ferd’ wel degelijk zijn roepnaam is.

Was het wat?

Grapperhaus zegt tijdens zijn speech: ,,Normaal heb ik de lachers wel een keer of twintig op mijn hand tijdens zo’n avond, maar dit is een serieus onderwerp.’’ Wat heet. Veiligheid, veiligheid en nog eens veiligheid. Het is zijn stokpaard, stopwoord en straattaal in één. Hoe langer de speech loopt hoe verbazingwekkender het wordt dat de minister nauwelijks adem lijkt te halen. Hij begint een zin, en praat zonder ademteug een half A4’tje vol.

Was er wat te bikken?

Kort gezegd: nee. Nou ja, als de nootjes op tafel meetellen dan wel. De christendemocraten moet het niet hebben van de lekkere hapjes.

Luchtig momentje:

Zeer weinig, maar de enige keer dat het een beetje gezellig dreigt te worden is als nadat het publiek er zeer streng op gewezen is de telefoon vooral op stil te zetten, de mobiel van de minister zelf af gaat midden in zijn speech. Hij bedenkt zich niet en loopt er naartoe: ,,Er is één iemand die mij mag bellen, en dat is iemand uit het torentje’’, zegt de man van de regels dan.

Eindoordeel:

2,5 op de schaal van 5 bitterballen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.